Nagyvilág

2010.11.11. 14:40

Életbe lépett Szerbiában a szigorú dohánytörvény

<p>Életbe lépett csütörtökön Szerbiában a dohányzás visszaszorítására májusban hozott törvény, amely jelentősen korlátozza, hogy hol lehet rágyújtani. Az állami, oktatási és egészségügyi intézményeknek teljesen füstmentessé kell válniuk, de magánvállalatok létrehozhattak dohányzásra kijelölt helyeket.</p>

A szerb egészségügyi miniszter közlése szerint szigorúan be fogják tartatni a 180 napos türelmi időszak után életbe lépett törvényt. A hatóságok egy darab cigarettacsikkért is büntetéseket fognak osztani - jelentette ki Ana Jovicsevics.

A szigorú szabályok ellen vétő emberek ötezer dináros (13 ezer forint) pénzbüntetésre számíthatnak, míg a szabálysértő cégekre akár egymillió dináros (2,6 millió forint) büntetést is kiróhatnak.

A törvény értelmében teljesen tilos lesz rágyújtani egészségügyi és szociális intézményekben, ahol még az erkélyeken és kertekben is tilos a dohányzás. Dohányzási tilalom alá esik az összes közintézmény, és a kulturális és sporteseményekre használt épületek.

A kisebb bárok és kávézók választhatnak, hogy dohányzók, vagy nem dohányzók lesznek, de a 80 négyzetméternél nagyobb helyiségeknél legalább az asztalok felét a nemdohányzó vendégeknek kell fenntartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!