Nagyvilág

2010.11.04. 17:47

Kisvállalkozók ezrei tüntettek az adóreform ellen Ukrajnában

<p>Több ezer ukrán kisvállalkozó tüntetett csütörtökön a kijevi kormány adóreform-terve ellen, azt állítva, hogy változások tönkreteszik őket. Két városban volt demonstráció.</p>

A kijevi ukrán parlament előtt kétezren tiltakoztak kürtöket fújva és fémvödrökkel csörömpölve, ezzel egy időben Lviv-ben (Lembergben) 2500-an vonultak fel.

"Szégyellje magát a kormány!" "Ne hagyjuk, hogy lerombolják a kisvállalkozásokat!" - egyebek mellett ezeket kiabálták a tüntetők. A kormány által a parlament elé beterjesztett törvény ugyanis megemeli bizonyos kisvállalkozások adóit, és csökkenti azon cégek számát, amelyek egyszerűsített rendszer szerint adózhatnak.

A Moszkva-barátnak tartott Viktor Janukovics elnök kormányát nagy nyomás alatt tartják nemzetközi szervezetek, hogy javítsa a pénzügyi fegyelmet, az IMF-fel kötött kölcsön-megállapodásnak megfelelően.

Ukrajnában volt a világon az egyik legsúlyosabb recesszió

Ukrajna több mint 15 milliárd dolláros kölcsönt kapott az elkövetkező két és fél évre a Nemzetközi Valutaalaptól a nyáron. Az összegből 1,9 milliárdot azonnal lehívhatott a kijevi kormány, amely negyedévenkénti felülvizsgálattal számolhat a további kifizetéseknél. Elemzők szerint Ukrajnában volt a világon az egyik legsúlyosabb recesszió, aminek következtében tavaly 15 százalékos volt a gazdasági visszaesés.

2008-ban az IMF egy 16,4 milliárd dolláros hitelt hagyott jóvá Ukrajnának, de kölcsönt befagyasztották, amikor felemelték az országban a minimálbéreket ás a nyugdíjakat, amit a Valutaalap ellenzett. Miután Viktor Janukovics államfő lett, első feladatai egyikeként helyreállította a kapcsolatokat az IMF-fel.

Ukrajnának a nyugdíj- és az adórendszerben, valamint a közalkalmazottak javadalmazásában kell változtatásokat végrahajtania 2010-ben. A reformokat tovább kell folytatni 2011-ben és 2012-ben a Valutaalap elvárásai szerint. Kijev azt várja, hogy a reformok után 4,5 százalékos lesz a növekedés idén, jövőre pedig 4,7 százalékos.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!