Nagyvilág

2010.11.26. 06:30

Harmadik robbanás az új-zélandi bányában

<p>Újabb robbanás történt pénteken abban az új-zélandi szénbányában, ahol 29-en haltak meg kettő korábbi robbanás után - közölte a bányát üzemelő cég elnöke. A legújabb detonációban senki sem sérült meg.</p>

Közben Új-Zélandra érkezett az a speciális ausztrál gép, amellyel a veszélyes gázokkal teli járatokban rekedt bányászok holttesteit fogják a felszínre hozni.

Egy harmadik robbanás történt a bányában, helyi idő szerint délután 3 óra 39 perckor - közölte a Pike River Coal nevű cég elnöke. John Dow elmondása szerint a mostani detonáció gyengébb volt, mint a korábbi kettő. A robbanásban senki sem sérült meg, a bányánál ugyanis nem volt senki. A mentésben részt vevő emberek éppen arra készültek, hogy egyperces néma csenddel emlékezzenek meg az egy hete történt első robbanás áldozataira.

A Pike River bányából csak kettő bányásznak sikerült kimenekülnie, amikor egy hete pénteken robbanás történt. A rokonok és mentőalakulatok szerdán adták fel a reményt, hogy a lent rekedt 29 bányász élve találják, amikor egy második detonáció történt a mélyben. A hatalmas robbanást a hatóságok közlése szerint senki sem élhette túl.

A veszélyes gázokkal telített járatokba egy speciális ausztrál gépet küldenek a holttestek kihozására. A szerkezet pénteken érkezett meg Új-Zélandra. Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy mikor lesz munkára készen a gép, amelyet még a bányához kell szállítani, és ott össze kell szerelni. A bányagépnek várhatóan hónapokra lesz szüksége arra, hogy eljusson a holttestekig.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!