Nagyvilág

2010.11.24. 18:55

Görögország uniós csúcsot szeretne - magyar segítséget vár Athén

<p>Görögország szerdán bejelentette, hogy európai uniós csúcstalálkozót szeretne tartani arról, hogyan lehetne életet lehelni Törökország EU-s csatlakozási folyamatába.</p>

Athén szerint ugyanis  "láthatóan befagytak" a tárgyalások. A görög külügyi szóvivő kiemelte: "olyan csatlakozási folyamatot szeretnénk, amely valós és nem virtuális." Arra is figyelmeztetett, hogy a megfeneklés az EU hitelességét is veszélyezteti.

Grigorisz Delavekurasz szerint egy csúcs "világos és őszinte párbeszédet" eredményezne, egyúttal ösztönözné Ankarát, hogy hajtsa végre a szükséges belső reformokat és ismerje el Ciprust. A szóvivő kiemelte, hogy a kérdésről Magyarországgal egyeztet majd Dimitrisz Drutszasz külügyminiszter, hamarosan esedékes budapesti látogatásán. Januártól ugyanis Magyarország látja el az Európai Unió elnöki tisztségét, így egy csúcs összehívása is Budapestre vár.

Az EU korábban közzétett országjelentése több pontban is rossz osztályzatot adott Ankarának. Elsősorban jogi, politikai kérdésekben marasztalták el Törökországot a szakértők, illetve bírálták, amiért nem rendezte viszonyát Ciprussal. Az uniós jelentés elégedetlen a vallási és média szabadságokkal, hiányolja az előrelépést a nők és szakszervezetek jogainak biztosítása terén, és csak "korlátozott eredményeket" említ a kurd kérdés rendezésében.

Törökország hivatalosan 2005-ben kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat az Unióval. Azóta azonban lassan halad. Elsősorban azért mert néhány tagállam, köztük Ausztria és Németország, ellenzi Ankara felvételét a csoportba. Törökország egyébként hosszú évtizedek óta próbálkozik bejutni a közösségbe.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!