Nagyvilág

2010.11.08. 12:00

Fegyvertisztaságú uránt csempésző embereket fogtak Grúziában

<p>Bűnösnek vallotta magát uráncsempészetben két örmény férfi, egy zárt ajtók mögött zajlott grúziai tárgyaláson - jelentette be hétfőn a grúz belügyminisztérium.</p>

A két férfinél 18 gramm, fegyvertisztaságú, majdnem kilencven százalékra dúsított urán találtak, amikor márciusban letartóztatták őket a grúz fővárosban. A csempészeket azután fogták el, hogy egy hírszerző ügynöknek próbálták meg eladni az uránt, akiről azt hitték, hogy egy radikális iszlamista csoportot képvisel.

Az 59 és 63 éves örmény férfiak egy ólommal ellátott cigarettásdobozban csempészték be az fegyvertisztaságú uránt Örményországból a grúz fővárosba, ahol végül márciusban elfogták őket. A két örmény a jelentések szerint nem profi csempészek volt, hanem rossz anyagi helyzetük miatt választották a kifizetődőnek ígérkező uráncsempészetet.

A grúz hatóságok egy volt csempésztől értesültek arról, hogy örmények "komoly" nukleáris anyag eladására készülnek. A két férfival egy ügynök vette fel a kapcsolatot, aki egy iszlamista csoport képviselőjének adta ki magát. A 18 grammos szállítmányt "mintának" szánták, ami után nagyobb mennyiség leszállítását vállalták.

Miheil Szaakasvili grúz elnök áprilisban értesítette a világ vezetőit a letartóztatásról, de részleteket csak most hoztak nyilvánosságra az esetről. A két férfi tíz évig tartó börtönbüntetést kaphat.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!