Nagyvilág

2010.11.18. 19:30

ENSZ-ellenes összecsapások már Haiti fővárosában is

<p>Több száz haiti tüntető csapott össze az ENSZ békefenntartóival csütörtökön Haiti fővárosában. Az elmúlt napokban történt összecsapásokban három ember halt meg. A helyiek az ENSZ nepáli katonáit vádolják azzal, hogy velük érkezett az országba a kolera, amely már 1100 ember halálát okozta.</p>

Haiti fővárosában több száz, köveket dobáló tüntető csapott össze haiti ENSZ-misszió, a MINUSTAH békefenntartóival - közölte az AFP francia hírügynökség. A demonstrálók több helyen is barikádokat emeltek Port au Prince utcáin. Arról egyelőre nem érkeztek jelentések, hogy voltak-e sérültek, vagy halálesetek a tüntetés alatt.

Hétfőn két ember halt meg az ország északi részén található Cap-Haitien nevű városban, amikor a kolerajárvány miatt dühös helyiek rátámadtak az ENSZ-békefenntartókra. Egyiküket akkor lőtte le egy békefenntartó, amikor a tömeg felgyújtott egy rendőrőrsöt, valamint több járművet, és az ENSZ helyi bázisát is lángba akarták borítani. Szerdán újabb összecsapások voltak, amelyek alatt egy harmadik tüntetőt is agyonlőttek.

A haiti egészségügyi minisztérium legfrissebb, szerdai adatai szerint már 1100-an haltak meg a kolera miatt, míg a megbetegedettek száma több mint 18 ezer. Nemzetközi egészségügyi szervezetek becslése szerint a következő 12 hónapban kétszázezerre nőhet a fertőzések száma, és akár tízezer halottat is követelhet a kolera.
.- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!