Nagyvilág

2010.11.20. 15:25

Elfogadták az afganisztáni kivonulási tervet a NATO-csúcson

<p>A NATO-országok vezetői szombaton elfogadták az afganisztáni csapatkivonásról szóló tervet, amelynek értelmében 2014-től az afgán erők veszik át az egész országban az irányítást. A NATO főtitkára ugyanakkor közölte, hogy a szervezet azután is Afganisztánban maradhat.</p>

A NATO lisszaboni csúcstalálkozóján elfogadott kivonulási terv értelmében 2011-től fokozatosan adnák át afgán erőknek az ország egyes területei felett az irányítást. A cél az, hogy 2014 végére már az egész országban az afgán erők vegyék át a biztonsági feladatok ellátását - közölte Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára.

Jelenleg 130 ezer külföldi, főleg amerikai katona állomásozik Afganisztánban. A Nemzetközi Biztonsági és Támogató Erők (ISAF) tagjai a terv szerint 2014-től már csak kiképzési szerepet vállalnának az ázsiai országban.

A NATO-főtitkár az Afganisztánnal kötött hosszú távú partneri együttműködési megállapodás aláírása után kijelentette, hogy a szervezet az irányítás átadása után is segíteni fogja Afganisztánt. "Ha a tálibok azt gondolják, hogy kivárhatják távozásunkat, elfelejthetik: addig maradunk, amíg a munkát el nem végeztük" - jelentette ki Rasmussen.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!