Nagyvilág

2010.11.09. 15:20

Egyetlen lövés végzett Ernest Valko szlovák ügyvéddel

<p>A szívét és a tüdejét érte a gyilkos golyó Ernest Valkónak, az egyik legismertebb szlovák ügyvédnek, akit hétfő este öltek meg Pozsonyhoz közeli házában. A gyilkosság indítéka és a tettes egyelőre ismeretlen. Valko számos fontos szlovákiai perben szerepelt védőként, több esetben az államot képviselte.</p>

Daniel Lipšic ((danyiel lipsic)) belügyminiszter és Jaroslav Spišiak ((jaroszlav szpisiak)) országos rendőrfőkapitány keddi sajtótájékoztatóján a nyomozásra tekintettel több kérdésre nem kívánt, egyes kérdésekre pedig egyelőre nem tudott érdemi választ adni.

Valko limpaki (Limbach) házban még folyik a helyszínelés. Az ügyben a szlovák rendőrség szervezett bűnözés elleni hivatala vizsgálódik. Spišiak tájékoztatása szerint a gyilkosság valamikor a 18.47 és 22.45 között történt. A golyó a szívet és a tüdőt roncsolta, és a lapocka alatti részen hagyta el az áldozat testét.

A házat késő este kereste fel az ügyvéd volt felesége és lánya, mert gyanússá vált számukra, hogy a férfi nem veszi a telefont. Holttestére az épületben bukkantak rá. Korábban olyan híradások is megjelentek, hogy a támadó az épület bejáratánál végzett áldozatával.

A belügyminiszter elmondta, Valko a kollégája és a barátja volt, és nem kapott tőle jelzést arról, hogy aggódna az életéért.

Valko az 1989-es csehszlovák rendszerváltást követően rövid ideig politizált is, majd ügyvédi praxist kezdett. Olyan, az önálló Szlovákia történetében kulcsfontosságú perekben is védőként szerepelt a neve, mint például a Ducký-váltók ((duckí)) ügye. A Vladimír Mečiar ((vlagyimír mecsiar)) 1994 és 1998 közti kormányában gazdasági miniszterként, majd a Szlovák Gázművek vezetőjeként tevékenykedő, végül 1999-ben meggyilkolt Ján Ducký olyan váltókat írt alá, amelyek hatalmas veszteséggel fenyegették-fenyegetik a gázműveket. Valko a váltók ügyében indult bírósági eljárás során a cég ügyvédje volt.

Az utóbbi időben két perben is Ivan Mikloš ((miklos)) jelenlegi pénzügyminisztert képviselte. Az egyik ügyben Mikloš fordult bírósághoz Robert Fico előző kormányfő kijelentései miatt, a másik ügyben pedig a Fico-párt volt házelnöke, Pavol Paška perelte Miklošt.

Valko és egy vállalkozó ismerőse ellen korábban egy ingatlanügyben zsarolás miatt folyt eljárás, de az ügyészség ejtette a vádat. Az országos főkapitány a sajtó érdeklődésére elmondta, ez a vállalkozó és Valko hozzátartozói a gyilkosság után nem kértek rendőri védelmet.

A gyilkosság megdöbbentette a szlovák közéletet és társadalmat, a pártok, közszereplők az ügy mielőbbi felgöngyölítését és a bűnös(ök) megbüntetését sürgetik.

"Csak remélni tudjuk, hogy (Valko) halála nem kifejezetten politikai ügyeivel kapcsolatban következett be, mert ha reményünk s hitünk ellenkezője igazolódna, komoly aggodalommal tekintenénk az ország dolgaira" - hangsúlyozza a koalíciós Híd párt a Független Hírügynökséghez eljuttatott közleményében.

A Magyar Koalíció Pártja is "élesen elítéli ezt a gyalázatos tettet, és hangsúlyozza, hogy a viszály semmilyen formája sem jogosít fel senkit arra, hogy gyilkoljon". Egyúttal felhívja a figyelmet, hogy több brutális gyilkosság is felderítetlen, például a párt volt ógyallai tisztségviselőjének, Basternák Lászlónak néhány hónappal ezelőtti megölése is.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!