Nagyvilág

2010.11.10. 17:00

Adóemeléssel gyűjt pénzt Pakisztán a nyári árvizek áldozatainak

<p>A pakisztáni kormány a jómódú pakisztániakat sújtó ideiglenes adóemeléssel gyűjtene segélyeket a pusztító nyári árvizek áldozatainak. A pakisztáni kormány szerdán fogadta el a hat hónapra szóló különleges adót, amelyre még a parlamentnek is áldását kell adnia.</p>

A katasztrófa több mint húszmillió embert érintett, és becslések szerint majdnem tízmilliárd dolláros kárt okozott Pakisztánnak.

"Az adóemeléssel negyvenmilliárd rúpiát (93 milliárd forint) fogunk összegyűjteni a jómódúaktól" - közölte a pakisztáni pénzügyminiszter a kormányülés utáni sajtótájékoztatón. A kormánydöntés értelmében tíz százalékkal emelik a személyi jövedelemadóját azoknak a pakisztániaknak, akik évente háromszázezer rúpiánál (hétszázezer forint) többet keresnek.

Az "árvízi segély különdíjat" 2011 januárjától hat hónapon át kell fizetniük a "jómódú" pakisztániaknak, ha a parlament is áldását adja rá - mondta el a pakisztáni pénzügyminiszter. A jövedelemadó emelése mellett egy százalékról két százalékra emelik a luxustermékekre kivetett különleges adót is, és az abból származó bevételeket is az árvíz áldozatai kapják.

Az idén különösen heves monszunesőket követő áradások két hónapon át pusztítottak Pakisztánban, ahol egy nagyjából Anglia nagyságú terület került víz alá. A júliusban és augusztusban történt árvizek nemzetközi szervezetek becslése szerint 9,7 milliárd dolláros kért okoztak az országnak. Ez majdnem a kétszerese a 2005-ös földrengés pusztításának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!