Nagyvilág

2010.11.11. 15:55

A brit kormányfő "elfogadhatatlannak" nevezte a londoni pártszékház elleni támadást

<p>David Cameron brit kormányfő "teljesen elfogadhatatlannak" nevezte csütörtökön a pártja székházánál egy nappal korábban történt rendbontást, és kritizálta az "elégtelen" rendőrségi lépéseket.</p>

A brit rendőrség ötven embert tartóztatott le az egyetemi hallgatók szerdai tüntetésén, amikor többen betörtek a kormányzó Konzervatív Párt londoni székházába, és rombolni kezdtek.

"Mindenkinek joga van a békés tüntetésre", de a szerdán látott "erőszak, és rombolás teljesen elfogadhatatlan" - közölte David Cameron brit miniszterelnök, a brit televízióknak adott interjúkban. A kormányfő megdicsérte a pártja székházát védő "bátor rendőröket", de kritizálta a rendőrséget az "elégtelen válaszlépésekért".

A rendőrség már korábban elismerte, hogy felkészületlenül érte őket az erőszak nagysága, mert egy békés demonstrációra számítottak. A szervezők szerint ötvenezer, a rendőrség szerint azonban húszezer embert vonzó szerdai tüntetés nagy része tényleg békés volt, de a Konzervatív Párt székházánál erőszakossá vált.

A tüntetők egy csoportjának sikerült betörnie a székházba, és összecsaptak a székházat védő rendőrökkel, ablakokat zúztak be, berendezéseket törtek össze, és tüzeket gyújtottak. Még a tetőre is feljutottak, ahonnan egyikük ledobott egy tűzoltó-készüléket, amely egy rendőrtől pár centiméterrel ért földet, és kis híján megölte. A székházból több száz embert kellett evakuálni. 14 ember sérült meg, köztük hét rendőr, és ötven tüntetőt tartóztattak le.

Az egyetemi hallgatók és oktatók kormány egyetemi tandíjakkal kapcsolatos tervei ellen tiltakozik. A terv szerint negyven százalékkal csökkentenék a felsőoktatás állami támogatását, miközben a háromszorosára emelik a tandíjakat. A hallgatókat védő szakszervezet elnöke szerint az erőszakos jelentek "aláásták ügyüket".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!