Nagyvilág

2010.11.26. 09:05

A brit hírszerzés felel a csaló tálibért

<p>Megvezette a brit hírszerzést egy csaló, aki egy béketárgyalásokra kész, magas rangú tálib parancsnoknak adta ki magát Afganisztánban - közölte pénteken a brit és az amerikai sajtó.</p>

Afgán tisztségviselők elmondása szerint a brit hírszerzők ajánlásával sikerült a csalónak tárgyalnia az afgán kormánnyal. A férfi azóta eltűnt, és magával vitte a britektől kapott több százezer dollárnyi készpénzt is.

A The Times című brit lap, és a Washington Post című amerikai újság is azt írta pénteken, hogy a brit hírszerzés tehető felelőssé a magát tálib vezetőnek kiadó csaló miatt. Az MI6 azt hitte, hogy a tálibok második számú vezetőjével, Ahtar Mohamed Manszúrral tárgyal, és a brit hírszerzők még azt is elintézték, hogy Hamid Karzai afgán elnök találkozzon a később csalónak bizonyult férfival. Karzai kedden még tagadta, hogy találkozott volna az ál-tálibbal.

A csaló tálibról kedden számolt be először a New York Times című amerikai lap. A férfiról azóta sem lehet tudni semmi biztosat, csak azt, hogy eltűnt. A Times információi szerint több százezer dollárt kapott a brit hírszerzéstől. A csalót végül egy afgán tisztségviselő leplezte le, aki találkozott az igazi Manszúrral.

A Times és a Post is úgy értesült, hogy az amerikaiaknak végig gyanús volt a férfi, de a britek nagyon biztosak voltak a dolgukban. Ugyanakkor egy korábban Afganisztánban szolgált amerikai tisztségviselő a Times-nak elmondta: nem egyedül a briteké a felelősség, mert "ilyen nagy ostobaság általában csapatmunkát kíván".
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!