Nagyvilág

2010.10.31. 12:30

Várhatóan női elnöke lesz Brazíliának

<p>Megkezdődött a szavazás Brazíliában vasárnap, ahol az elnökválasztás második fordulóját tartják. Az első fordulóban Dilma Roussef nyert, és a voksolással egy időben közzétett közvélemény-kutatások is az ő győzelmét ígérik. Ha a várakozás bejön, akkor a távozó államfő, Luiz Inacio Lula da Silva egykori kabinetfőnöke lesz a dél-amerikai ország első női elnöke.</p>

A legfrissebb közvélemény-kutatások 10-12 százalékos előnyt mutatnak a 62 éves Roussef javára vetélytársa, Sao Paolo egykori kormányzója, Jose Serra előtt. A bolgár bevándorló apától és brazil anyától származó Roussef marxista gerillából lett közalkalmazott, majd miniszter Lula kormányában. A rákbetegségből felépült politikust elszántsága és ostobaságot nem tűrő modora miatt "Vasladynek" is nevezik hazájában. Kampányában azt ígérte, hogy folytatja elődje - és mentora - politikáját, amely egyszerre biztosított fiskális stabilitást, és adott szociális juttatásokat a 135 millió lakosú ország szegényei számára. Lula évei alatt Brazília a világ nyolcadik legnagyobb gazdaságává nőtte ki magát, a rendkívül népszerű politikus azonban mér kétszer betöltötte az elnöki posztot és az alkotmány értelmében többször nem indulhat a posztért.

Brazíliában felnőtt lakosainak kötelező a szavazás. A szavazóurnákat helyi idő szerint délután 5 órakor zárják, eredmény néhány órával később várható.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!