Nagyvilág

2010.10.19. 14:49

Összecsapások Nápoly közelében

<p>Kukásautókat gyújtottak fel és összecsaptak a rendőrökkel az újabb szemétlerakó létesítése ellen tiltakozók Nápoly egyik külső részén. A város keleti oldalán található Terzignóban keddre virradó éjszaka történt incidens miatt öt embert letartóztattak, három rendőr pedig könnyebben megsérült.</p>

A több tucat demonstráló közül néhányan kövekkel, és üvegekkel dobálták meg a rendőröket, valamint két szemetes autót is felgyújtottak. A tüntetés résztvevői az ellen tiltakoztak, hogy a hatóságok újabb szemétlerakót akarnak létesíteni a település közelében. A környéken már több mint két hete forronganak az indulatok, miután a tervek szerint a második szemétlerakót a Vezúv nemzeti parkhoz és ezzel együtt egy turistacélpont közelében akarják megnyitni a hatóságok. A tervezett hely egyébként Pompei és Boscoreale tőszomszédságában van. Emiatt Terzignóban két hete több száz, fekete ruhába öltözött nő vonult az utcára az olasz himnuszt énekelve és imákat skandálva. Pompei polgármestere és érseke támogatásáról biztosította a tüntetőket.

A háztartási hulladék elhelyezése, illetve kezelése régóta jelent állandó és súlyos feszültségforrást Nápolyban és környékén. Legutóbb szeptember 24-én teltek meg a város utcái több száz tonna szeméttel; ekkor szintén összecsapások törtek ki a helybeliek és a rendőrök közt. A szemétlerakók elleni tiltakozások 2007-ben zavargássá is fajultak, amikor Nápolyban több ezer tonna szemét bűzölgött az utcákon. A helyiek szerint város és környéke Olaszország szeméttelepe, amiből hatalmas hasznot húz a helyi maffia, a Camorra, valamint a bűnszervezettel együttműködő korrupt politikusok.

Az olasz kormányfő, Silvio Berlusconi korábban ígéretet tett, hogy véget vet a problémának - ami mindeddig sikertelennek bizonyult. Az Európai Unió idén bírálta az olasz kormányt, amiért nem képes alkalmas módszert találni a nápolyi régióban a háztartási szemét kezelésére. Az uniós kritikában arra hívták fel a római kabinet figyelmét, hogy a probléma veszélyezteti az emberek egészségét, és a természetet is.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!