Nagyvilág

2010.10.21. 19:10

Sarkozy szerint a tüntetők túszul ejtik Franciaország gazdaságát

<p>Több helyen összecsaptak a rendőrökkel és számos helyszínen blokádokat állítottak fel csütörtökön tüntetők Franciaországban, miközben a szakszervezetek további országos tiltakozásokra szólítottak fel a tervezett nyugdíjreform ellen.</p>

Brice Hortefeux belügyminiszter szerint Franciaország mind a 12 olajfinomítójában sztrájk bénítja a termelést, és mostanra a benzinkutak negyedében elfogyott az üzemanyag. Az ország 58 atomreaktorából 12 nem működik, és a szakszervezetek szerint további négyben csökkentették a munkát.

"Azzal, hogy túszul ejtik Franciaország gazdaságát, üzleteit és mindennapi életét, a munkahelyeket rombolják" - fogalmazott Nicolas Sarkozy elnök, aki szerint a szakszervezetek aláássák az ország törékeny gazdasági fellendülését. "Nem lehetünk az az ország, ahol egy reform esetén egy kisebbség minden mást megakaszt. Ez lehetetlen. Ez nem demokrácia" - tette hozzá, kemény fellépést ígérve a tüntetők ellen.

A befolyásos CGT szakszervezet vezetője, Bernard Thibault szerint azonban nincs ok a sztrájkok abbahagyására, és további akciókra szólított fel a következő hétre. "Folytatnunk kell a lehető legsúlyosabb akciókat" - mondta az RMC rádiónak adott interjúban, ahol arról is beszámolt, hogy elképzelhető, hogy jövő kedden tartják meg a következő tömegfelvonulásokat. Ez lesz a hetedik megmozdulás szeptember óta, amelyen a nyugdíjkorhatár 60-ról 62 évre való felemelése ellen tiltakoznak. A reformtervek ellen több ágazat munkásai sztrájkkal tiltakoznak, miközben több helyen fiatal tüntetők csoportjai kerültek összetűzésbe a rendőrökkel.

A lyoni rendőrség könnygáz bevetésével oszlatott fel egy nagyjából kétszáz fős középiskolás csoportot, akik a CGT szakszervezet tagjainak demonstrációjához akartak csatlakozni. Nizzában öt fiatalt vettek őrizetbe, akik egy gimnázium előtti tüntetés során kövekkel dobálták meg a rendőröket. Az előállítottak között tíz év körüli gyerekek is vannak, akik ügyét feltehetően a fiatalkorúak bírósága vizsgálja majd.

Eközben csütörtökre virradóra néhány órára lezárták a tüntetők a dél-francia nagyváros, Marseille reptere felé vezető utat, ahol hatalmas dugó alakult ki. A járataikhoz siető utasok egy része végül autóját hátrahagyva gyalog ment a légikikötőbe, ahol járatokat nem kellett törölni. A mediterrán tengerparti városokban, elsősorban Toulouse-ban ugyanakkor a szemét bénítja meg a mindennapi életet, ugyanis több helyen a hulladékszállítók kezdtek néhány napja munkabeszüntetést.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!