Nagyvilág

2010.10.18. 14:29

Mélységes fájdalmának adott hangot a pápa a gyermekmolesztálási ügyek miatt

<p>XVI. Benedek pápa hétfőn "mélységes fájdalmának" adott hangot és sajnálatát fejezte ki azért a "rombolásért", amelyet a gyermekmolesztáló papok okoztak. A katolikus egyházfő ugyanakkor továbbra is ragaszkodik a cölibátushoz, azaz a papi nőtlenséghez.</p>

Minderről egy levelében írt a pápa, amelyet gyakorló papokhoz intézett. Mint fogalmazott: "ahelyett, hogy a hívőket az érett emberiesség felé vezették volna, példát adva nekik, a bántalmazásukkal romboltak, amiért mély fájdalmat és mély megbánást érzünk."

XVI. Benedek elismerte, hogy ilyen esetben felmerülhet a kérdés: továbbra is indokolható-e a cölibátus. A pápa szerint a bántalmazások "nem kérdőjelezhetik meg a papi küldetést, amely nagyszerű és tiszta." Úgy vélte: az esetek miatt a papi hivatásra készülőknek éberebbnek kell lenniük, és alaposabban felmérniük, hogy mivel jár, ha felszentelik őket.

A katolikus papok gyermekmolesztálási ügyei 2004-ben pattantak ki először Ausztráliában, majd az Egyesült Államokban. Időközben kiderült, hogy több államban, köztük Írországban, Belgiumban, Németországban, Nagy-Britanniában és Ausztriában is szexuálisan zaklattak gyerekeket a papok.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!