Nagyvilág

2010.10.19. 19:34

"Lehet, hogy a szövetségesek ölték meg"

<p>Afganisztán elnöke kedden vizsgálatot indított egy afgán férfi halála ügyében, aki állítólag öngyilkos lett börtöncellájában.</p>

Az államfő, Hamid Karzai szerint elképzelhető, hogy a férfit "a szövetséges erők katonái ölték meg". Az ügyben kezdett vizsgálat hírét azután jelentették be, hogy a napokban a new yorki székhelyű Nyílt Társadalom Alapítvány bejelentette: tudomásuk van egy titkos börtönről, amelyik állítólag az amerikai hadsereg legfőbb afganisztáni támaszpontján működik, illetve működött - az állítást tagadták az afganisztáni szövetséges erők (ISAF).

Az afgán fogoly haláláról a NATO-vezette nemzetközi erők (ISAF) azt állította, hogy a szombaton elfogott férfit vasárnap felakasztva találták a börtöncellájában, az Afganisztán déli részén található Kandahar tartományban. Az afgán elnök hivatalának közleménye szerint azonban a helyi hatóságok arról tájékoztatták az államfőt, hogy a fegyintézetbe vasárnap amerikai katonák hatoltak be, akik megölték a foglyot. Az incidensben az afgán hatóságok mellett a szövetséges erők (ISAF) is vizsgálatot indítottak.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!