Nagyvilág

2010.10.12. 18:24

Embert ölt az egyre kisebb élettérre szoruló szumátrai tigris

<p>Egy ritka szumátrai tigris ölt meg egy indonéz mezőgazdasági munkást Szumátra szigetének északi részén - közölte kedden egy helyi tisztségviselő.</p>

A Természetvédelmi Világalap ugyanaznap hozott nyilvánosságra egy videófelvételt, amelyen a szumátrai tigrisnek otthont adó vadvédelmi területen történt illegális erdőirtást lehet látni.

A csak Martunis néven azonosított 25 éves férfi egy chili ültetvényen dolgozott, amikor hétfőn rátámadt és megölte egy szumátrai tigris - közölte egy helyi vezető. Az áldozat maradványait kedden délelőtt találták meg. A tisztségviselő elmondása alapján úgy tűnik, hogy a tigris felfalta a zsákmányállatnak nézett embert: csak a fejét, és lábait találták meg.

Az indonéziai szigetvilágban egyre nagyobb gondot jelentenek az emberek és állatok közötti összetűzések, ahogy egyre több esőerdőt irtanak ki, mezőgazdasági hasznosításra. Szeptemberben egy pálmaolaj-ültetvényen dolgozó munkást, augusztusban pedig egy gumiültetvényen dolgozó munkást ölt meg tigris Szumátra szigetén.

A WWF a halálesetről szóló bejelentéssel egy időben hozott nyilvánosságra olyan videófelvételeket, amelyen illegális erdőirtási munkákat lehet látni egy, a veszélyeztetett tigriseknek fenntartott vadvédelmi körzetben. A természetvédelmi szervezet, amely tavaly óta figyeli az érintett körzetben élő szumátrai tigriseket, két felvételt tett közzé.

Az elsőn a kevesebb mint négyszáz vadon élő tigris egyikét lehet látni, ahogy megszagolja az automata kamerát. A másodikon, amelyet pár héttel később készített a kamera, már egy bulldózer látható, amely a területet egyengeti.

A WWF szóvivőjének elmondása szerint egy új pálmaolaj-ültetvényhez vezető útnak csináltak helyet. Miután a szervezet ezt jelezte a helyi hatóságoknak, a munkálatokat abbahagyták, de a szóvivő szigorúbb ellenőrzéseket követelt, mert "nem lehet tudni, hogy mikor térnek vissza" a bulldózerek.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!