Nagyvilág

2010.10.21. 16:40

Az idei Szaharov-díjas szerint eljött az ideje a szabadságnak Kubában

<p>Eljött az ideje annak, hogy szabadság és demokrácia legyen Kubában - mondta csütörtökön Guillermo Farinas, aki azoknak ajánlotta a neki ítélt Szaharov-díjat, akik azért küzdenek, hogy "vége legyen a diktatúrának".</p>

"A civilizált világ, az Európai Parlament azt az üzenetet küldte a kubai kormányzó osztálynak, hogy elérkezett az idő a demokráciára, és a gondolat és a vélemény szabadságára Kubában" - mondta Farnias az AFP-nek a kubai Santa Clarában lévő otthonából. Mint mondta, úgy véli, a díj nem neki szól, hanem "azoknak a kubaiaknak, akik az elmúlt ötven évben azért küzdöttek, hogy véget érjen a diktatúra".

Az Európai Parlament (EP) által 1988-ban alapított Szaharov-díjat a "gondolatszabadságért" adományozza minden évben a strasbourgi testület, amely olyan személyeket vagy csoportokat tüntet ki, amelyek az emberi jogok védelméért tevékenykednek.

A 48 éves újságíró és pszichológus Guillermo Farinas többször saját életét is kockára téve éhségsztrájkkal követelte a szabadságjogokat a kommunista Kubában. Ő a karibi szigetország harmadik szülöttje, aki megkapja az elismerést. Korábban Oswaldo Payát és a "Nők fehérben" mozgalmat díjazták.

Az EP elnöke, Jerzy Buzek azzal indokolta az idei döntést, hogy "Guillermo Farinas olyan független újságíró és politikai ellenzéki, aki kész feláldozni és kockáztatni az egészségét és az életét" a kubai változások elérése érdekében. "Éhségsztrájkokat tartott, hogy így tiltakozzon és így hívja fel a figyelmet a szólásszabadság hiányára Kubában, életben tartva a reményt mindazokban, akik törődnek a szabadsággal, az emberi jogokkal és a demokráciával" - mondta Buzek.

A hidrogénbomba feltalálójáról, a Nobel-díjas Andrej Szaharovról elnevezett elismerést december 15-én, az ENSZ emberi jogokról szóló nyilatkozata aláírásának évfordulóján adják át.
- Független HÍrügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!