Nagyvilág

2010.10.22. 14:30

A tíz legstresszesebb szakma – toplista

<p>Melyek azok a szakmák, amelyek a legnagyobb lelki megterheléssel járnak? Összeállították a tízes listáját a legstresszesebb foglalkozásokról.</p>

A munkahelyi stressz több tényezől is függ: a munka jellege, tempója és a körülmények is nyomást gyakorolhatnak a dolgozókra. Stresszforrás lehet, ha a munkavállaló nem szereti, amivel foglalkozik, ha állandó feszültségben dolgozik, többet vállal, mint amennyit bír, gondjai vannak főnökével, kollegáival. A howstuffworks.com összegyűjtötte és rangsorolta azokat a szakmákat, amelyek a legnagyobb stresszel járnak Amerikában. - HVG.hu összeállítás.

1. Bányászok

A lista első helyén a bányászok állnak a howstuffworks.com összegzése szerint. Noha a rangsor összeállítói több felmérés eredményére hivatkozva leszögezik, hogy jóval nagyobb lelki megterhelésnek vannak kitéve azok, akiknek felsőfokú végzettségük van, jól keresnek és magas beosztásban dolgoznak - és fel kell venniük a versenyt a munkaerő-piacon jelenlevő versenytársakkal, meg kell felelniük felettesük elvárásainak -, emellett gyakrabban viszik haza munkahelyi problémáikat, mint a fizikai munkát végzők, utóbbiak is ki vannak téve a pszichés megterhelésnek. nem véletlen, hogy az említett lista élére a bányászok kerültek: a mélyben dolgoznak, extrém körülmények között, természetes fény és friss levegő nélkül, kemény fizikai megterhelésnek és veszélynek kitéve. Egy nem várt eseményt - például robbanást - követően esetleg a mélyben rekedhetnek. (Chilei bányászok egy augusztusi omlást követően 69 napot töltöttek a mélyben, míg mind a harminchármukat kimentették, október 13-án. )

2. Vállalatvezetők

„Jó dolguk van a cégvezetőknek, dirigálják az alkalmazottakat és leakasztják a zsíros fizetést” – ez az általános vélekedés a vezető pozíciót betöltőkről. A szellemi megterhelés azonban esetükben felelősségvállalással is társul: át kell látniuk a vállalat működését, felelnek az összes alkalmazottért, tartják a kapcsolatot a versenytársakkal, követik a piaci eseményeket. Minél magasabb beosztásban van valaki, rossz döntés esetén annál nagyobb a bukás veszélye.

3. Riporterek

A lista harmadik helyére a riporterek kerültek, akik élőben közvetítenek egy-egy esemény helyszínéről. Ebbe a csoportba tartoznak a haditudósítók, bűnügyi riporterek. A stresszt esetükben - a munkájukból adódó veszélyeken kívül - fokozhatja a rugalmas munkaidő: nincs szabadság, nincs hétvége vagy ünnepnap, ha valami történik, ugraniuk kell. A hibalehetőség is fokozott stresszforrás, az objektív tájékoztatás odafigyelést igényel - pontosságot, precizitást és önkontrollt. A határidők, a piaci verseny szintén pszichés teher lehet.

4. Pilóták és légiirányítók

Emberek százainak élete múlik egyetlen rossz döntésen, nem véletlen, hogy a pilóták és a légiirányítók foglalkozása is bekerült a legstresszesebb tízesbe. A pilóták lélekjelenlétén és reakciókészségén sok múlik, ha hibáznak, minden utas meghalhat, ha sikeresen mentik a helyzetet, hős lesz belőlük. (Gondoljunk csak a US Airways kapitányára, aki sikeresen letette gépét a Hudson-folyón 2009-ben, miután madárrajjal ütközött. Az összes utas túlélte a kényszerleszállást.) A légiirányítók (radarirányítók, toronyszolgálatosok) számára a folyamatos koncentráció jelent megterhelést, munkakörtől függően figyelik a radarképernyőt, tartják a kapcsolatot a pilótákkal, kiadják az útvonal-, a gurulási, a le- és felszállási engedélyeket.

A Toplista további szereplői az eredeti oldalon >>>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!