Nagyvilág

2010.10.12. 18:44

A titkosszolgálati eszközökkel lehetne biztonságosabbá tenni az európai repülőtereket

<p>A repterek biztonsága érdekében a felderítésre és a titkosszolgálati eszközök hatékonyabb alkalmazására kellene koncentrálni a jövőben az ACI (Airport Council International), vagyis a világ repülőtereinek szakmai szövetsége főtitkára szerint. Olivier Jankovec erről keddi budapesti sajtótájékoztatóján, a ferihegyi repülőtéren beszélt.</p>

A szakember elmondta: a szakmai szervezet azt szeretné elérni, hogy kitolják annak az uniós jogszabálynak a határidejét, amely szerint 2011 áprilisától egy új módszerrel kellene vizsgálni a repülőgépekre felvitt folyadékokat, géleket, spray-ket, hogy azok nem folyadék alapú robbanószerek-e. Szerinte ezt a módszert még "élesben" nem tesztelték, nem lehet tudni, hogy eléggé megbízható-e, ráadásul a bevezetése pedig komoly fennakadásokat okozna a reptereken. Olivier Jankovec véleménye szerint a jövőben inkább a biztonsági felderítésekre és a titkosszolgálati eszközök hatékonyabb alkalmazására kellene koncentrálni.

Olivier Jankovec elmondta: 2001. szeptember 11-e óta folyamatosan emelkednek a repterek biztonsági költségei. Akkor az összes kiadás 5, jelenleg pedig már 35 százalékát teszik ki ezek. A folyadékalapú robbanószerek kiszűrésére szánt új technológia a szakmai szervezet becslése szerint újabb 1 milliárd euróval emelné a költségeket.

Az ACI képviselői kedden tárgyaltak Schváb Zoltánnal, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkárával. Szó volt a többi között arról, hogy a kormány jövőre egy új légiközlekedési törvényt készít és szóba került, az is, hogyan lehetne javítani a budapesti repülőtér megközelítésén, akár közúton, akár a közösségi közlekedés fejlesztésével. Olivier Jankovec magyar kormány képviselővel való tárgyalást előremutatónak nevezte és hozzátette: a következő hónapokban folytatják az együttműködést.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!