Nagyvilág

2010.09.06. 16:10

Több európai országba is került egy szalmonellás Mozarella sajtból

<p>Számos európai országba szállítottak abból a német Mozzarella sajtból, amelyet szalmonella jelenléte miatt kifogásoltak Olaszországban.</p>

Erről a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Mébih) az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyorsveszély-jelző rendszerén (RASFF) keresztül értesült, és a Mébih honlapján olvasható.  Az eddigi információk szerint a veszélyes termékből Magyarországra nem szállítottak, azonban a környező országokban forgalomba került.

A Mozzarella Light nevű veszélyes sajtot Németországban a Goldsteig Käsereien Bayerwald GmbH gyártotta és a szavatossági ideje 2010. szeptember 07-e. A veszélyes Mozarella visszahívását maga a gyártó kezdeményezte.

A szalmonella baktériumokat leggyakrabban a nyers, vagy nem eléggé átsült hús és tojásételek közvetítik, de gyakorlatilag bármilyen ételre rákerülhet külső szennyezéssel, nyersanyagról, eszközről, személyről, vagy állatról. A salmonella többnyire hasmenést, hányást, magas lázat, enyhébb esetben hőemelkedést, levertséget vált ki. A lappangási ideje általában 1-2 nap.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!