Nagyvilág

2010.09.11. 06:15

Öt év börtönre ítélték a "fű kanadai hercegét" az Egyesült Államokban

<p>Öt évig tartó börtönbüntetésre ítélte pénteken egy amerikai bíró a marihuána legalizálásáért küzdő ismert kanadai aktivistát, Marc Emeryt. A csak a "Fű Hercege" néven emlegetett 52 éves férfi májusban adta fel magát az amerikai hatóságoknak.</p>

A férfi ellen azért emeltek vádat, mert amerikaiaknak adott el marihuána magokat, Kanadából. Hazájában egyetlen eljárást sem indítottak ellene.

Az ismert kanadai aktivistát, a brit columbiai marihuána párt vezetőjét öt évig tartó börtönbüntetésre ítélte egy amerikai bíró Seattle városában, egy peren kívüli megegyezésnek megfelelően. Ricardo Martinez bíró azt javasolta, hogy Emery egy kanadai börtönben tölthesse le büntetését, de ehhez előbb mind az amerikai, mind a kanadai kormány beleegyezése kell.

Emery ellen 2005-ben indítottak eljárást három vádpontban az amerikai drogellenes ügynökség (DEA) kérésére, mert vancouveri boltjából az Egyesült Államokba is szállított marihuána magokat. Emery végül egy tavalyi peren kívüli megegyezésben bűnösnek vallotta magát az egyik vádpontban, az öt évig tartó szabadságvesztésért cserébe. Ezen kívül elérte, hogy vele együtt perbe fogott két társa csak felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Az ismert aktivista ellen Kanadában egyszer sem emeltek vádat. A kanadai hatóságok régóta tudtak arról, hogy Emery marihuána magokat árul, de nem törődtek vele. Közben az Emery ellen 2005-ben a büntetőeljárást megindító amerikai ügyész, John McKay a marihuána legalizálása, adóztatása ás szabályozott árusítása mellett érvelt a Seattle Times című amerikai lapban megjelent cikkében.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!