Nagyvilág

2010.09.30. 16:44

Örömtanyaként használták a török államalapító jachtját

<p>Óriási felháborodást okozott Törökországban, hogy prostikat futtatott egy üzletember az egykori államalapító, Musztafa Kemál Atatürk jachtján.</p>

A csütörtöki török napilapok szerint a rendőrség a napokban átkutatta a 136 méter hosszú, Savarona névre keresztelt luxushajót az ország délnyugati partvonalánál, Fethiye település közelében. A razziát több mint fél éves nyomozás után tartották, és a rajtaütésben több embert letartóztattak.

"Ez a férfi gyalázta meg a Savaronát!" - írta címlapján a Milliyet napilap, amely a szöveggel együtt leközölte a prostitúciós hálózat vezetőjének tartott, kazah származású üzletember, Tevfik Arif fotóját is. Rajta kívül a török rendőrök a szervezet további 8 tagját tartóztatták le, valamint 4 kliensnek tartott üzletembert - orosz, kirgiz, és kazah férfiakat. A rendőrök a jachton 10 prostituáltként dolgozó nőt is találtak, oroszokat, és ukránokat, akik közül többen is kiskorúak voltak még.

A Hurriyet napilap szerint a hálózat vezetője, a kazah származású üzletember amerikai ingatlanügyletekben gazdagodott meg, és hetente 4-5 napig bérelte ki a jachtot, naponta 37 ezer eurós összegért (átszámítva több mint 10 millió forintért).

A Savarona nevű jachtot 1931-ben építették, és Törökország 1938-ban vásárolta meg. A modern török állam alapító atyjának tartott Musztafa Kemál Atatürk egyébként csupán 6 hetet töltött a hajón - az 1938. novemberében bekövetkezett halála előtti napokat. Miután elhunyt, a jachtot a török hadsereg használta kiképzési célokra, 1989-ben egy török üzletember 49 évre szóló lízingszerződést kötött a hajó használatára.

A botrány kapcsán a török turisztikai miniszter azt javasolta, hogy az államalapító luxushajóját vonják ki a forgalomból és Atatürkhöz méltó módon állítsák ki egy múzeumban.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!