Nagyvilág

2010.09.13. 17:55

Pereli a francia köztársasági hivatalt a Le Monde

<p>A Le Monde című francia lap hétfőn bejelentette, hogy pert indított a francia köztársasági elnöki hivatal ellen, amiért titkosszolgálati módszerekkel, törvényt sértve próbálták megtalálni az újság egyik forrását.</p>

A nagytekintélyű francia napilap közlése szerint Nicolas Sarkozy francia elnök hivatala a belföldi elhárítást utasította az információkat átadó tisztségviselő felkutatására. Sarkozy hivatala cáfolta a lap vádjait.

A Le Monde közlése szerint a Bettencourt-botránnyal foglalkozó egyik júliusi cikkükhöz információkat átadó, az igazságügyi minisztériumban dolgozó forrásuk felderítésére utasította a francia elnöki hivatal a francia elhárítást (DCRI). A francia hatóságok már hónapok óta nyomoznak Lililane Bettencourt, a L Oreal kozmetikai cég örököse ellen adócsalás, valamint illegális pártfinanszírozás gyanújával. Állítólag törvénytelenül támogatta Sarkozy 2007-es választási kampányát

A francia törvények lehetőséget adnak az újságíróknak arra, hogy ne fedjék fel forrásaikat, és kapcsolataikat a rendőrség nyomozói előtt. Az újságírókat csak kivételes esetekben lehet erre kötelezni, de a Le Monde szerint a mostani esetben azok a kivételek nem teljesülnek.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!