Nagyvilág

2010.09.27. 19:09

Passzív ellenállás: két nap alatt kiszabadul a kalózok fogságába esett görög hajó

<p>A szombaton megtámadott görög teherhajó ukrán legénysége a motorházba menekülve megakadályozta, hogy a kalózok átvegyék a hajó felett az irányítást.</p>

 A szomáliai kalózok végül feladták a küzdelmet, és magára hagyták a hajót - közölte hétfőn az ukrán külügyminisztérium.  A panamai zászló alatt hajózó görög teherszállító kapitánya vasárnap jelezte a hajót üzemelő társaságnak, hogy kiszabadultak.

Az acélrudakat és kábeleket szállító MG Lugelát szombaton támadták meg kalózok, kilencszáz tengeri mérföldre Szomália partjaitól. A 12 ukrán tengerész azonban az ilyen helyzetekre kidolgozott terv követve bezárta magát a hajó motorházába, megfelelő mennyiségű élelemmel és ivóvízzel - közölte az ukrán külügyminisztérium.

A motorházat elfoglaló legénység gyakorlatilag irányítása alatt tudta tartani a hajót, és sikerült megakadályozniuk, hogy a kalózok Szomália felé irányítsák a Lugelát. "Miután két napot töltöttek egy irányíthatatlan hajó fedélzetén, a kalózok végül feladták, és magára hagyták a hajót" - közölte az ukrán külügyminisztérium.

A hajót üzemelő, athéni központú cég igazgatója korábban azt mondta: a hajó kapitánya vasárnap este jelezte, hogy a kalózok elhagyták a fedélzetet. Az eredetileg Mauritiusra tartó hajó most Mumbaiba tart, ahol átvizsgálják.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!