Nagyvilág

2010.09.08. 18:13

MEXIKÓI-ÖBÖL - Hibák sorozata okozta a katasztrófát

<p>Hibák sorozata okozta a Deepwater Horizon fúrótorony felrobbanását és az olajömlést a Mexikói-öbölben. Egyebek mellett ezt tartalmazza az a vizsgálati anyag, amit szerdán hozott nyilvánosságra a British Petrol (BP). Elemzők szerint a cég szeretné "szétteríteni" a felelősséget.</p>

Emberi és technikai hibák vezettek a Mexikói-öbölben történt szerencsétlenséghez - áll az olajtársaság jelentésében, amit a belső vizsgálat nyomán készítettek el a szakértők. A mintegy 200 oldalas összegzés szerint "nem egy tényező okozta a Macondo kút tragédiáját", hanem több cég, illetve munkacsoport döntései miatt robbant fel április 20-án a Deepwater Horizon fúrótorony. A jelentés szerint "összetett, összefüggő technikai hibák, rossz emberi döntések, mérnöki hiba és kommunikációs zavarok" vezettek a balesethez, amelyben 11 dolgozó halt meg.

A BP a torony tulajdonosát, a Transocean vállalatot, és a kút alapozását készítő Halliburton vállalatot is okolja a balesetért. A jelentés szerint a cementalapozást rosszul végezték el, emiatt pedig gáz jutott a rendszerbe, ami aztán berobbant. Mint kiderült, nem sikerült a nyomáspróba, ennek ellenére a BP és a Transocean mégis elfogadta azt, a kút automatikus zárószelepe pedig szintén nem működött. A vizsgálati anyag 25 ajánlást is tartalmaz, hogy a hasonló balesetek elkerülhetők legyenek a jövőben.

Megfigyelők szerint a BP szeretné szétoszlatni a felelősségét az ügyben a jelentéssel, amelyet a jelenleg folyó és a későbbi perekben használhat majd fel. A számítások szerint 4,9 millió hordó olaj ömlött a Mexikói-öbölbe, egyebek mellett óriási környezeti károkat okozva. Az amerikai törvények szerint minden egyes hordó után 4300 dollár kártérítés szabható ki a BP-re, ha a felelősségét megállapítják. Ez pedig 21,1 milliárd dollárt jelentene azon összegeken felül, amelyeket például az áldozatok hozzátartozóinak vagy a halászoknak kellene fizetnie az olajtársaságnak. A BP eddig 8 milliárd dollárt költött az olajömlés megfékezésére és a szennyezés eltakarítására.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!