Nagyvilág

2010.09.11. 12:20

Megnyitották a földrengés sújtotta új-zélandi város központját

<p>Az új-zélandi hatóságok egy héttel a Christchurch városát sújtó erős földrengés után megnyitották a település központját az emberek előtt - közölte szombaton az AFP francia hírügynökség.</p>

A városban még mindig életben van a Richter-skála szerinti hetes erősségű földrengés után bevezetett szükségállapot, amelyet szerdán egy héttel meghosszabbítottak.

Christchurch polgármestere, Bob Parker csütörtökön még abban reménykedett, hogy a város központját egy hete lezáró kordonokat már péntek hajnalban el tudják bontani, de egy ötös erősségű utórengés miatt el kellett azt halasztani. A kordonokat végül helyi idő szerint pénteken késő este távolították el.

A 340 ezer lakossal rendelkező városban még mindig szükségállapot van érvényben. Az eredetileg csak szerdáig kihirdetett szükségállapot lejártakor egy héttel meghosszabbították, az egy hete szombaton történt földrengés által okozott károk nagysága miatt.

Az új-zélandi kormány közlése szerint a szeptember negyediki földrengés négymilliárd új-zélandi dolláros kárt okozott. Christchurch városában leginkább a régebben épült házak rongálódtak meg, az új, szigorú előírások alapján felhúzott épületek stabilak maradtak. Nagyjából százezer ház rongálódott meg, amelyek közül ötszázat le kell bontani - közölte a BBC brit közszolgálati adó.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!