Nagyvilág

2010.09.05. 06:30

Megdöbbenés Egyiptomban: fürdőruhás, alkoholos kép el-Baradei lányáról

<p>Ellene szőtt összeesküvésről beszélt szombaton az ENSZ Nemzetközi Atomenergia Ügynökségének előző főigazgatója. Mohamed el-Baradei, aki reformernek számít hazájában, Egyiptomban, azt mondta az egyik független egyiptomi lapnak: a kairói kormány révén került fel a Facebook-ra egy fürdőruhás kép a lányáról, amint alkoholt szolgálnak fel neki.</p>

Az Egyiptomot kormányzó Mubarak elnök Nemzeti Demokrata Pártja elítélte a kép közzétételét a közösségi oldalon. Az öt évvel ezelőtt Nobel-békedíjas, aki az év elején tért vissza hazájába, hogy reformokért küzdjön, azt mondta az al-Dusztor nevű napilapnak: a kép, ami több egyiptomi lapban is megjelent, a "kormány szokásos manővere".

El-Baradei lánya, Leile befektetési jogász, Londonban él, dolgozik. A róla készült fürdőruhás kép az esküvőjén készült, és valóban alkoholt is felszolgáltak ott. A nő egy nem muzulmán nevű bankárhoz ment hozzá, és a kép valamint ez a tény megdöbbenést váltott ki a konzervatív országban, ahol a muzulmán nők visszafogottan öltözködnek, és nem mennek hozzá más vallású férfihoz.

"Az ilyen kampányok, a rezsim megszokott és egyedüli válaszai azoknak, akik demokráciát, szabadságot, gazdasági reformokat és társadalmi igazságosságot akarnak."- mondta el-Baradei. A kormányzópárt viszont azt állította közleményében: "a politikai vitákat nem szabad személyes támadásokkal elintézni, mert az ilyen módszer becstelen, és a Nemzeti Demokrata Párt tiszteli a családok magánéletét".

A Muzulmán Testvériség nevű ellenzéki mozgalom egyik tisztségviselője azt közölte, hogy "őket csak a reformok érdeklik, és ezért készek akár a liberálisokkal is koalícióra lépni, még ha az életfelfogásuk más is." A 68 éves el-Baradei egyébként februári hazatérése után nem sokkal azt mondta, hogy nem akar 2011-ben indulni az elnökválasztásokon, hacsak nem változtatják meg az alkotmányt, amely jelenleg kizárja független jelöltek részvételét.

A 82 éves Hoszni Mubarak, aki 29 éve Egyiptom elnöke, még nem közölte, hogy indul-e jövőre. Egyiptomban azonban az a hír járja, hogy dinasztikus alapon, a fiát, Gamalt akarja utódjának megtenni.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!