Nagyvilág

2010.09.24. 20:54

Kétmillió embert kellett kitelepíteni Nigériában gátak átvágása miatt

<p>Mintegy kétmillió embert, azaz a nigériai Jigawa állam lakosságának csaknem a felét telepítették ki otthonából a hatóságok, miután egy szomszédos államban átvágták a gátakat két folyón - mondta Umar Kyari, Jigawa állam kormányának szóvivője pénteken.</p>

A szóvivő az AFP-nek elmondta: a szomszédos Kano államban az esőzések miatt túl magasra emelkedett a vízszint, ezért a hatóságok a Challawa és a Tiga gátjainak átvágása mellett döntöttek, elárasztva a 4,3 millió lakosú Jigawát. Mint mondta, mintegy 90 ezer hektár termőföld került víz alá, és több mint ötezer falut érintett az áradás, amely - szavai szerint - folyamatosan tart a gátak átvágása óta.

Nigéria északi részén több államot is érintettek az év eleje óta tartó áradások. Az ország meteorológiai ügynöksége már korábban arra figyelmeztetett, hogy hamarosan több mint 12 millió embert érinthet a térségben várható áradások miatti élelmiszerhiány.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!