Nagyvilág

2010.09.01. 17:32

Képek: Titokzatos kráter a Marson

<p>A kutatók nem tudják miként jött lére a hatalmas, 380 kilométer hosszú, 140 kilométer széles kráter a Mars felszínén.</p>

Az Európai Űrügynökség teljesen új felvételeket tett közzé egy furcsa, hosszúkás marsi kráterről, az Orcus Pateráról. A bolygó keleti felén elhelyezkedő kráterről eddig is tudtak a csillagászok, de arra máig nem találják a választ, hogy miként jött lére ez a gigaméretű mélyedés. Az Orcus Patera 380 kilométer hosszú, 140 kilométer széles, mintegy 2,3 kilométer a szegélytől a fenekéig, s az eddigi elképzelések szerint egy aszteroida becsapódás következtében kialakult kráter lehet, amit a tektonikus mozgás alakított oválisra.

Hatalmas képeken az Orcus Patera

A legújabb Európai Űrügynökség (ESA) Mars Express szondájának nagy felbontású sztereo kamerája készítette felvételekből viszont kiderült, hogy nem történt tektonikus mozgás, ezért a csillagászok arra gondolnak: valószínűleg az aszteroida becsapódási szöge alakította ki a furcsa krátert.

Nézze meg a csodálatos képeket >>>

Bár a tudósok továbbra sem tudják a választ, a most készült, képpontonként harminc méteres felbontású képek sokat segítenek, hogy kiderüljön: miként is jöhetett létre a hatalmas kráter.
- MON -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!