Nagyvilág

2010.09.06. 15:25

Korrupt afgán katonák, és nem a tálibok rabolták el a japán újságírót

<p>Az afgán kormányhoz közel álló fegyveresek, és nem tálibok rabolták el a japán újságírót, akit a hétvégén, öt hónapnyi fogság után engedtek szabadon Afganisztánban.</p>

Erről a szombaton elengedett Cuneoka Kuozuke számolt be hétfőn, egy internetes bejegyzésben.

A rablók nem tálibok voltak, hanem korrupt afgán katonák - írta a 41 éves szabadúszó újságíró a Twitter mikrobolg oldalon. Elmondása szerint elrablói csak eljátszották, hogy tálibok lennének, így próbálták zsarolni a japán kormányt. Cuneoka szerint az afgán hatóságok ezt azért nem hozták nyilvánosságra, mert a csoport vezetője nagyon közel áll az afgán kormányhoz.

Az újságíró már Afganisztán határain kívülről írt egyik bejegyzésében azt írta: biztos volt benne, hogy meg fogják ölni, azért, hogy biztosítsák hallgatását. A szombaton szabadon engedett Cuneoka hétfőn megérkezett Japánba. Vasárnap a kabuli japán nagykövetség védelme alatt állt.

A több háborús övezetet is megjárt újságíró márciusban tűnt el, miután egy, a tálibok ellenőrzése alatt álló területre utazott Afganisztán északi részén. Afgán tisztségviselők akkor azt mondták, hogy a férfi tálib elrablói bebörtönzött társaik szabadon engedését követelték, valamint váltságdíjat.

A japán kormányszóvivő hétfőn tagadta, hogy a japán kormány váltságdíjat fizetett volna az újságíró szabadon engedéséért, de részleteket már nem árult el kiszabadulásáról. A japán sajtóban olyan hírek jelentek meg, amelyek több százezer dolláros váltságdíjról tettek említést.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!