Nagyvilág

2010.09.15. 14:25

Könnygázt használt az őrség a kórházban, miután betörtek a tüntetők

<p>Betörtek a bukaresti kormány leépítési tervei elleni tiltakozó dolgozók kedden este a Románia délkeleti részén lévő Brăila város kórházába, mire a biztonsági őrség könnygázt vetett be. - közölte szerdán a román média.</p>

Csaknem 400 ápolónő és a kórház takarítója sztrájkolt napközben, de egyelőre nem tudni, hogy a súlyos esti incidens miért történt.

A román média beszámolója szerint a könnygáz maró gőze a sürgősség osztályt is ellepte, és több súlyos, sőt válságos állapotban lévő beteget kellett biztonságos helyre szállítani. A tiltakozás kiváltó oka a román kormány megszorító intézkedési csomagja, amelynek részeként a közalkalmazottak bérét 25 százalékkal csökkentik, és közülük több tízezret, így kórházi dolgozókat is elbocsátanak.

Ionel Mocuta, a kórház szakszervezeti vezetője szerdán azt mondta, hogy a sztrájk spontán volt, de a szakszervezet egyetért azzal. A tiltakozók felszólították az orvosokat is, hogy csatlakozzanak hozzájuk. Brăila város kórházának vezetősége szerdán tárgyalást kezdett az ügyben, és a román egészségügyi tárca szakértőket küldött, hogy kivizsgálják a kedden történteket.

Az ágazati szakszervezetek országszerte azzal fenyegetnek, hogy egész szeptemberben sztrájkokat, tüntetéseket fognak tartani az egészségügy leromlott helyzete és a kormány megszorító intézkedései miatt. A Sanitas nevű szakszervezet szerdán bejelentette, hogy "hatalmas tüntetést szervez Bukarestbe, szeptember 22-ére".
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!