Nagyvilág

2010.09.24. 09:55

Ismét kivonult több ország az iráni elnök beszéde alatt az ENSZ-ben

<p>Heves felháborodást váltott ki az ENSZ Közgyűlés 65. ülésszakán Mahmúd Ahmedinedzsad iráni elnök, aki szerint az emberek többsége úgy gondolja, hogy Washington áll a 2001 szeptember 11-ei terrortámadások hátterében.</p>

Tiltakozásul kivonultak az Egyesült Államok  és az Európai Unió tagállamainak - így Magyarország - küldöttségei.

Ahmedinedzsad röviddel Barack Obama amerikai elnök után szólalt fel az ENSZ New York-i székházában, mindössze néhány kilométerre az egykori World Trade Center-től. Az iráni elnök kijelentette, hogy az amerikai kormányzat egy része vezényelte le a támadást, hogy visszafordítsa az amerikai gazdaság hanyatlását, és annak közel-keleti hatását, megmentve ezzel a cionista rezsimet. "Az amerikaiak és más országok népeinek és politikusainak többsége osztja ezt a nézetet" - tette hozzá az iráni elnök. Az amerikai delegáció azonnal kivonult a teremből, röviddel később pedig az Európai Unió diplomatái követték őket.

Mi történt szeptember 11-én? - összefoglalónk a napról, ami megváltoztatta a világot >>>>

Az ENSZ amerikai küldöttségének szóvivője, Mark Kornblau közleményében kijelentette, hogy Ahmedinedzsad ahelyett, hogy népe törekvéseit és jó szándékát képviselte volna, ismét összeesküvés elméletekkel és antiszemita gyalázkodásokkal hozakodott elő. Barack Obama egyelőre nem kommentálta a kijelentést, de egy magas rangú illetékes szerint az elnök botrányosnak nevezte azt, különösen ilyen közel a terrortámadás egyik helyszínéhez. Obama a Közgyűlésben tartott csütörtöki beszédében az iráni atomprogramról is szót ejtett, szorgalmazva a diplomáciai megoldást. "Az ajtó nyitva áll Teherán előtt, csak be kell lépnie rajta" - mondta az amerikai elnök.

Elképesztő légi felvételek a támadásról >>>


Ahmedinedzsad nem először váltott ki felháborodást az ENSZ-ben: tavaly Izraelt érintő kijelentése miatt vonult ki több ország delegációja.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!