Nagyvilág

2010.09.06. 14:20

Három Nemzetközi Pénzintézet is megkezdi a Nabucco gázvezeték előzetes értékelését

<p>Megkezdi a Nabucco gázvezeték előzetes értékelését három Nemzetközi Pénzintézet, erről hétfőn írtak alá szerződést.</p>

Ez egyben a 4 milliárd eurós finanszírozási keret megszerzésének előfeltétele. A Nabucco Gas Pipeline International közleménye szerint a dokumentum megfogalmazza a további feladatokat is, amelyeket teljesíteni kell a végső finanszírozási döntés meghozatala előtt.

A projekt 2 milliárd eurós finanszírozási keretet kaphat az Európai Beruházási Banktól (EIB), 1,2 milliárd eurót az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD), valamint 800 millió eurót a Világbank Csoport tagjaként ismert ICF-től. A Nemzetközi Pénzintézetek, valamint a Nabucco illetékeseinek aláírt szerződése hivatalosan meghatározza az előzetes értékelési folyamat feltételeit és a finanszírozás lehetséges szintjét. Emellett szerepelnek benne azok a további feladatok, amelyeket a végső finanszírozási döntés előtt meg kell tenni. A társaság közleménye szerint a három pénzügyi szervezet részvétele mérföldkőnek számít a Nabucco teljes finanszírozásának biztosításában. Hozzáteszik: ez már a beruházás korai szakaszában hozzájárul ahhoz, hogy mind a beszerzés, mind a környezeti és társadalmi hatások felmérése a lehető legmagasabb színvonalú legyen.

Az előzetes értékelés után a Nemzetközi Pénzintézetek irányító testületei hozzák meg a végleges döntést. Ezt követően az exporthitel-ügynökségek és a nemzetközi bankok is elindíthatják saját előzetes értékelési folyamataikat. A lehetséges hitelezők részvételét várhatóan 2011-ben erősítik meg - derül ki a közleményből.

Közben a MOL azt közölte: jelentős lépésnek tarják a nemzetközi pénzügyi intézmények bevonását a projekt megvalósításába. Hozzáteszik: a Nabuccot kiemelt projektnek tekintik Közép- és Kelet-Európa számára, mert a gázpiacon igazi versenyhelyzetet biztosít és ellátásbiztonságot jelent Európa azon részének, amely még le van maradva a szükséges infrastruktúra és a források megosztása szempontjából.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!