Nagyvilág

2010.09.21. 16:52

Hatalmas napkitörés bénítja meg a Földet 2013-ban

<p>Globális katasztrófát okoz egy 2013-ban bekövetkező napkitörés - figyelmeztet a NASA.</p>

Már három év sincs a várható katasztrófa bekövetkeztéig, ami az előrejelzések szerint megbénítja a műholdas kommunikációt, "kiüti" a villamosenergia-szolgáltatásokat, az elektromos hálózatokat világszerte. Megbéníthatja a légi közlekedést és összességében életünk majd minden területére kihatással lehet a kialakuló geomágneses vihar. A 2013-ban várható napkitörés ereje száz hidrogénbomba erejével érhet fel, s a tudósok egyelőre nem tudják mennyire lesznek súlyosak a következmények. A kialakult kaotikus helyzet órákig tarthat, de akár napokon át is, sőt egy, a témában tartott tegnapi konferencián elhangzott: fel kell készülni egy hónapokig tartó állapotra is.

"A modern társadalmak technológiai függősségben élnek, amik nagyon sérülékenyek, s egy ilyen súlyos esemény akár a nullával teheti egyelővé a világ kommunikációs rendszereit.” - hangzott el a konferencián. A szakértők Washingtonban megtartott megbeszélésén arra keresték a választ, hogy miként védjék meg a Földet a 2013-ban bekövetkező eseményektől. "Nem tudjuk még, hogy mire számítsunk, de fel kell készülni, hogy kisebb legyen a csapás" - hangzott el az eseményen.

Nézze meg a fotót >>>>

Kijelentették: az ilyen féle "támadások" ellen időben biztonságos üzemmódba kell állítani a műholdakat, és a magasfeszültségű vezetékeket megóvva a túlterhelés miatti kisüléstől, talán így csökkenthetők a károk.
- MON -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!