Nagyvilág

2010.09.25. 15:04

Felségsértés miatt tartóztattak le egy újságírót Thaiföldön

<p>Jogvédő csoportok élesen bírálták szombaton egy thaiföldi hírportál szerkesztőjének letartóztatását. Chiranuch Premchaiporn egy Magyarországon rendezett, az internet szabadságáról szóló nemzetközi konferenciáról tartott haza, amikor péntek délután őrizetbe vették a bangkoki repülőtéren.</p>

A függetlennek számító, népszerű Prachatai weboldal szerkesztőjét felségsértéssel és az internetre vonatkozó jogszabályok megsértésével vádolják, és egy, az ország északkeleti részén fekvő börtönbe szállították.

A 43 éves asszony letartóztatása ellen több jogvédő szervezet, így az Amnesty International (AI), a Riporterek Határok Nélkül (RSF) és a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) is felemelte a szavát. A szervezetek azt követelték, hogy a hatóságok azonnal ejtsék az újsábgíró ellen felhozott vádakat, amelyeket egyébként maga az asszony is tagad. "A Prachatai megbízható forrása a híreknek és információknak, és a segítségével sikerült az elmúlt hónapokban informálni a nyilvánosságot arról, hogy mi történik Thaiföldön" - közölte az RSF. Shawn W. Crispin, a CPJ dél-ázsiai képviselője pedig úgy fogalmazott: a bangkoki kormánynak "fel kell hagynia azzal, hogy a felségsértés vádját hozza fel a legális kritikai hangok elnyomására".

Az újságírónőt egyébként hasonló vádakkal már márciusban is letartóztatták, az akkori ügyben azonban még mindig nem hozott ítéletet az illetékes bíróság. Ha a számítógépes bűncselekményekről rendelkező törvény alapján bűnösnek találják, akár 50 évnyi börtönre is ítélhetik.

Thaiföldet az elmúlt időszakban számos kritika érte a szabadságjogok megsértése miatt, Bangkokban és hat tartományban ugyanis az áprilisi és májusi zavargások óta továbbra is rendkívüli intézkedések vannak érvényben, amelyek - egyebek mellett - a szólásszabadságot is korlátozzák. A hatóságok az úgynevezett vörösingesek több száz szimpatizánsát őrizetben tartják, és bezárattak számos ellenzéki televíziót, rádiót és lapszerkesztőséget.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!