Nagyvilág

2010.09.23. 19:44

Európa betiltotta a Avandia nevű diabétesz gyógyszert, Washington korlátozta használatát

<p>Az európai gyógyszertörzskönyvező hatóság (EMA) csütörtökön bejelentette, hogy kitiltják az európai piacról az Avandia nevű diabétesz gyógyszert, egészségügyi aggodalmak miatt.</p>

Közben az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) közölte, hogy szigorúan korlátozzák a gyógyszer használatát. A két hatóság közlése szerint az Avandia szívrohamot és stoke-ot okozhat.

Az európai gyógyszerek engedélyezésével foglalkozó EMA bejelentése szerint a GlaxoSmithKline brit gyógyszergyártó termékét nem engedélyezik, és pár hónapon belül le fognak kerülni a polcokról. A hatóság közlése szerint a szer aktív hatóanyaga, a rosiglitazone kapcsán felmerül egészségügyi kockázatok miatt döntött az Avandia tiltása mellett. Az európai szintű tiltás addig marad érvényben, amíg nincsen meggyőző adatok arról, hogy egyes betegeknél a szer hatékonysága ellensúlyozza a kockázatokat.

Az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) az európai bejelentéssel egy időben közölte, hogy az Egyesült Államokban szigorúan korlátozzák a gyógyszer szedését, de nem tiltották be. Az FDA döntése értelmében az Avandiát kizárólag a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére lehet használni, új betegeknél, akiknél semmi más gyógyszer nem segít a vércukor szinten tartásához.

A gyógyszer tavaly évben 1,2 milliárd dolláros bevételt termelt a brit gyógyszergyártónak.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!