Nagyvilág

2010.09.07. 16:05

Eltökélt a Korán-égetést tervező lelkipásztor

<p>Nem érdeklik a figyelmeztetések annak a floridai, kis keresztény egyháznak a lelkipásztorát, aki azt tervezi, hogy a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás évfordulóján elégeti a Korán egy példányát. Terry Jones azt mondta kedden, hogy semmi sem tántoríthatja el attól, hogy szombaton valóra váltsa a tervét.</p>

Jonest az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok parancsnoka figyelmeztette legutóbb. David Petraeus tábornok azt mondta, hogy a lelkész veszélybe sodorhatja az amerikaiakat az egész világon a szombatra tervezett Korán-égetéssel.

A terv ellen már hetek óta tüntetnek az iszlám államokban is. Augusztus végén a legnépesebb muszlim országban, Indonéziában vonultak az amerikai nagykövetség elé, és a részvevők dzsiháddal, azaz szent háborúval fenyegetőztek, ha végrehajtják a Korán-égetést. Kabulban hétfőn 500 fős tömeg gyűlt össze, amely "Halál Amerikára, Éljen az Iszlám" jelszavakat skandálta, majd elégettek egy Jones tiszteletest jelképező bábut.

Irán kedden szólalt meg az ügyben. "Azt tanácsoljuk a nyugati országoknak, akadályozzák meg, hogy a véleménynyilvánítás szabadságát a vallási szentségek elleni támadásra használják, különben a muszlim nemzetek érzelmeit nem lehet kontrollálni" - mondta a teheráni külügyi szóvivő.

"Komolyan vesszük Petraeus tábornok intelmét, és folytatjuk az imádkozást a szeptember 11-terrotámadás emlékére. De eltökéltek vagyunk abban, hogy elégetjük a Koránt egy példányát. Kérdezem én: mikor és meddig állt ki Amerika az igaza mellett? Minket okolnak azért, amit mások tesznek vagy akarnak tenni, így hát miért ne küldhetnénk nekik, az iszlamistáknak üzenetet, hogy ne tegyétek? Ha ők támadnak minket, akkor mi is támadjuk őket." - mondta Terry Jones, aki a floridai Gainesville-ben lévő Dove World Outreach nevű vallási központ vezetője.

Jones hozzátette: "Minket nem érdekel az iszlám törvénykezés, a Sarija, és nem toleráljuk a fenyegetőzésüket, a radikalizmusukat, mert mi az Egyesült Államokban élünk."
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!