Nagyvilág

2010.09.16. 18:29

Egyszerre három hurrikán tombol az Atlanti-óceánon

<p>Hurrikánná erősödött csütörtökön a Mexikói-öbölben tomboló, Karl névre keresztelt trópusi vihar - közölte a miami székhelyű Nemzeti Hurrikánközpont (NHC). A hurrikán ráadásul a várakozások szerint tovább erősödhet, noha már most is 120 kilométer per órás széllökések kísérik.</p>

Az NHC szerint a Karl komoly hurrikánná erősödhet, mielőtt a központja helyi idő szerint csütörtök éjjel eléri a mexikói partokat. A központ arra is figyelmeztetett, hogy egyes területeken 38 milliméternyi csapadék eshet, ami hirtelen áradásokhoz és földcsuszamlásokhoz vezethet. Mexikóban ráadásul július óta tartanak a hurrikánszezon viharai miatti áradások, amelyek 25 ember életét követelték és csaknem egymillió embert érintenek az országban.

Az Atlanti-óceánon jelenleg két másik hurrikán is tombol. Az ötfokú skálán négyes erősségű, Igor névre keresztelt vihar 220 kilométer per órás erősségű szelekkel kavarog a Bermuda-szigetek térségében, míg tőle keletre a kettes kategóriájú Julia hurrikán tombol.

Az NHC szerint szokatlan, de olykor előfordul, hogy azonos időben három hurrikán is legyen a térségben. Legutóbb 1998 szeptemberében volt erre példa - akkor egyszerre négy vihar tombolt, közte a Georges, ami több mint hatszáz áldozatot követelt és csaknem hatmillió dolláros kárt okozott.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!