Nagyvilág

2010.09.07. 19:46

Cigánytáborokat számolnak fel Milánóban és Rómában

<p>Kilakoltattak és felszámoltak egy cigánytábort az olasz rendőrök Milánó közelében - közölték kedden az olasz hatóságok. A bejelentés szerint Rómában is tart egy hasonló akció, amelynek célja, hogy "legális" táborokba kerüljenek a romák.</p>

"Nem volt gond, az emberek békésen távoztak, nem okoztak problémát"- közölte a milánói rendőrség szóvivője az AFP-nak. A felszámolt táborban, amely egy magánbirtokon állt, 64 barakk és 35 sátor szolgált lakhelyül összesen 250 romának.

Milánó vezetői azt állították, hogy ideiglenes szállást ajánlottak fel a kitelepített cigányoknak, de csak két tucat asszony és gyerek fogadta el ezt. A nagyváros jobboldali polgármester helyettese, Riccardo De Corato azt közölte, hogy "2007 óta az illegális helyek számát tízezerről 1200-ra csökkentették ."

Közben a római rendőrség azt jelentette be, hogy az olasz fővárosban is megkezdődött az illegális cigánytáborok megszüntetése, és az akció egész héten át tart. Gianni Alemanno polgármester azt mondta még hétfőn, hogy 200 helyet számolnak fel, és az ott lakókat a hatóságok által "kijelölt tíz táborba viszik". Mint mondta, a felszámolás felgyorsították, miután meghalt egy hároméves romániai cigányfiú augusztusban, amikor tűz ütött ki az egyik illegális táborban, Róma közelében.

Róma polgármestere hétfőn találkozott a francia bevándorlásügyi miniszterrel, Eric Bessonnal, Párizsban, és a francia fővárosban kijelentette, hogy "Róma maximum hatezer nomádnak tud helyet biztosítani a tíz legális táborhelyen a jelenlegi 7100-zal szemben." Független szervezetek szerint több mint 14 ezer cigány él jelenleg Rómában és annak környékén.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!