Nagyvilág

2010.09.24. 19:54

Bugár szerint kompromisszumos döntés született a nyelvtörvény módosításáról

<p>Kompromisszumos megoldás született Bugár Béla szerint a nyelvtörvényről a szlovák kormánykoalíción belül. A koalíciós Híd párt elnöke úgy véli, a javaslattal lezárul a szankciók miatti félelem időszaka.</p>

Bugár erről pártja pénteki sajtóértekezletén beszélt, miután a kormány rendkívüli ülésén jóváhagyta a kulturális minisztérium módosító javaslatát. A tervezet szerint a szaktárca csak végső esetben szankcionálhat, és csökkentik a bírságok összegét is. Daniel Krajcer miniszter hangsúlyozta, a szankciók főként a közigazgatási szervekre vonatkozhatnak, az állampolgárokra nem.

A tervezetről már szerdán tárgyalnia kellett volna a kormánynak, de akkor - elsősorban a szankciók kérdésében - még nem született megállapodás a Híd és a tárca közt. Krajcer elmondta, hogy Bugárral és Iveta Radičová  miniszterelnökkel közösen egy csütörtök esti pozsonyi balettelőadás szünetében sikerült dűlőre jutniuk.

Azért is fontos volt mielőbb megállapodniuk, mert péntekig lehetett benyújtani a parlamentnek azokat a törvénytervezeteket, amelyeket az októberi ülésszakon tűznek napirendre. A tavaly szeptembertől hatályos törvény várhatóan 2011. január elsejével módosul.

A nyelvtörvény alapján több esetben is eljárás folyt az előző kormány idején, de bírságot nem szabtak ki. A javaslat a bírságok összeghatárait is megváltoztatná - az eddig 100-5000 euróról 50-2500 euróra.

Bugár kiemelte, hogy bár a szankcionálás eszköze megmarad a törvényben, azzal csak végső esetben élhet a hatalom. "A szankcionálás lehetősége az államnyelvtörvény alapján csak azon esetekre vonatkozik majd, amikor a közigazgatás információit, valamint a Szlovák Köztársaság polgárainak életét, egészséget, biztonságát és vagyonát érintő információkat nem teszik közzé államnyelven" - áll a tervezetben.

Ezzel kapcsolatban a Híd vezetője megjegyezte, teljesen normális, hogy a közigazgatás a kisebbség lakta területen államnyelven is információt szolgáltat. Pozitívan értékeli, hogy pártjának sikerült elérnie: egyetlen természetes vagy jogi személyt sem szankcionálhatnak a törvény alapján, és a szankcionálás a megengedett területeken is csak lehetősége, nem kötelessége a kulturális minisztériumnak. Krajcer pénteken ismét elmondta, eddig sem voltak szankciók, és továbbra sem érdek ilyen döntéseket hozni.

Bugár úgy gondolja, nehéz, de korrekt tárgyalásokon született kompromisszumos megoldás. A Híd továbbra is a nyelvtörvény teljes eltörlését tartaná a legjobb megoldásnak, de - figyelmeztet - ehhez hiányzik a kellő politikai akarat.

A parlamenten kívüli Magyar Koalíció Pártja (MKP) a nyelvtörvény megszüntetését tartja az egyedüli elfogadható megoldásnak, esetleg a szankciók teljes eltörlését az utolsó kompromisszumnak. A jogszabályt a megfélemlítés eszközének minősíti, és szerinte az új kormánykoalíció ezen alapjában nem változtat.

"Mindenki, aki ezt a törvényt megszavazza, az tulajdonképpen felvállalja és továbbélteti a magyarokkal szemben tanúsított megfélemlítés politikáját, különös tekintettel a polgármesterekre és a helyi önkormányzati képviselőkre vonatkozóan" - állítja Berényi József, az MKP elnöke a Független Hírügynökséghez eljuttatott pénteki közleményében. A párt következő országos elnökségi ülésén megvitatja egy, a törvény elleni aláírásgyűjtés kérdését is.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!