Nagyvilág

2010.09.11. 09:15

A volt kormányfő lett az új ausztrál külügyminiszter

<p>Julia Gillard ausztrál kormányfő szombaton elődjét, a szintén munkáspárti Kevin Rudd-ot nevezte ki az új ausztrál kormány külügyminiszterének.</p>

Gillard már korábban bejelentette, hogy magas szintű kormánybeosztást ad majd Ruddnak, akit júniusban egy rendszeresen "könyörtelen belső puccsként" jellemzett, párton belüli választással fosztott meg a kormányfői székétől.

Ausztrália első női miniszterelnöke az új kormány tagjainak bemutatásakor jelentette be, hogy Kevin Rudd volt kormányfő kapta meg a külügyminiszteri posztot. Az 52 éves Rudd megtisztelőnek nevezte, hogy az ausztrál külpolitika vezetője lehet. A kormányfői posztról egy párton belüli "puccsal" eltávolított politikus kijelentette: a nemzet érdekei fontosabbak bárki személyes érdekeinél, és ez "rám is vonatkozik".

Az ausztrál sajtóban megjelent korábbi beszámolók szerint Ruddot nagyon letörte, ahogy eltávolították a hatalomból. Gillard, Rudd kormányfő-helyettese júniusban egy rendszeresen "könyörtelenként" jellemzett párton belüli szavazással érte le Rudd leváltását a kormányfői posztról. Gillard három hete volt kormányfő, amikor parlamenti választásokat írt ki.

Az augusztus 21-ei választásokon egy párt sem szerezett elegendő többséget a kormányalakításhoz. Az új ausztrál kormány végül több hétig tartó egyeztetések után, kedden alakulhatott meg, miután független képviselők a Munkáspárt mellé álltak, és ezzel a párt megszerezte a kormányalakításhoz szükséges minimális, 76 mandátumot a 150 fős törvényhozásban. A függetlenek döntése egyben azt is jelenti, hogy kisebbségi kormány jöhet létre, amelyre hetven éve nem volt példa Ausztráliában.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!