Nagyvilág

2010.09.07. 18:33

A szervezők szerint két és fél millió tüntettek Sarkozy nyugdíjreformja ellen

<p>A CFDT nevű szakszervezet szerint két és fél millióan tüntettek kedden, Franciaország városaiban Nicolas Sarkozy államfő kormányának nyugdíjreformja ellen. A rendőrség ezzel szemben 800 ezerre becsülte a demonstrációk résztvevőinek számát.</p>

Az AFP francia hírügynökség a számok kapcsán megjegyzi: a francia hagyományoknak megfelelően a hivatalos becslés mindig jóval alacsonyabb, mint amit a tüntetések szervezői megadnak. Ennek ellenére mindkét adat magasabb, mint amennyire a két oldal taksálta a júniusi megmozdulás résztvevőinek a számát.

A vitatott törvénycsomag egyebek mellett azt tartalmazza, hogy a nyugdíjkorhatárt 60-ról 62 évre emelik. Az államfő támogatói szerint a módosításokra nagy szükség lenne ahhoz, hogy a kormány csökkentse a költségvetési hiányt. A nyugdíjreformról kedden kezdődött a vita a nemzetgyűlésben.

A sztrájk miatt kedden zárva voltak a hivatalok, bankok, miközben a tömegközlekedés is leállt. A munkabeszüntetést a pedagógusok már hétfőn elkezdték, miután a kormány azt tervezi, hogy 7 ezer állás megszüntet az oktatásban. Hétfőn éjféltől a nyugdíjreform ellen tiltakozó közlekedési dolgozók is csatlakoztak a sztrájkhoz, ami egész Franciaország tömegközlekedését érintette.

A nagy sebességű vonatok (TGV) öt vonalából csak kettőn volt csökkentett forgalom, de a Párizs-London között közlekedő Eurostar állítólag menetrend szerint szállította az utasokat. Az Air France dolgozói közül sokan ugyancsak részt vettek az akcióban, emiatt a járatok negyedét törölték, de a társaság azt ígérte, hogy a világ nagyvárosaiba tartó járatok zavartalanok lesznek.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!