Nagyvilág

2010.09.11. 10:34

A szeptember 11-ei terrortámadásokra emlékeznek az Egyesült Államokban

<p>A majdnem háromezer halálos áldozatot követelő szeptember 11-ei terrortámadásokra emlékeznek szombaton az Egyesült Államokban.</p>

A hagyományosan politikamentes megemlékezéseket idén a terrortámadásban ledöntött Világkereskedelmi Központ közelébe tervezett muzulmán közösségi központ körül kialakult vita árnyékolja be.

A New York-i templomok helyi idő szerint délelőtt nyolc óra 46 perckor harangozással jelzték azt az időpontot, amikor kilenc évvel korábban az első repülőgép becsapódott a Világkereskedelmi Központ északi tornyába. A városban néma csend és harangozás fogja jelezni azokat a pillanatokat is, amikor a második gép becsapódott, valamint amikor a két torony leomlott. A hagyományoknak megfelelően fel fogják olvasni az ikertornyokban meghalt 2 752 ember nevét.

Az amerikai kormányzat három helyen tart hivatalos megemlékezéseket. Barack Obama amerikai elnök a Pentagon épületénél emlékezik meg az áldozatokról, míg Joe Biden amerikai alelnök a New York-ban, a Ground Zero közelében lévő parkban tartott eseményen vesz részt. Annál a pennsylvaniai mezőnél, ahol a negyedik eltérített gép zuhant le, Michelle Obama, valamint Laura Bush egykori first lady jelenik meg.

Elképesztő légi felvételek a támadásról >>>

Az eddigi években politikamentes megemlékezéseket idén a Ground Zero közelébe tervezett, és egy mecsetet is magába foglaló muzulmán közösségi központ körül kialakult vita árnyékolja be. A hivatalos New York-i megemlékezések után a központ ellenzői, és támogatói is tüntetéseket fognak tartani a városban. A rendőrség közölte, hogy biztosítani fogják, hogy a két csoport ne tudjon találkozni.

Mi történt szeptember 11-én? - összefoglalónk a napról, ami megváltoztatta a világot >>>>

2001. szeptember 11-én az Al-Kaida nemzetközi terrorszervezet 19 tagja eltérített négy utasszállítógépet. Kettő a Világkereskedelmi Központ két tornyába, egy pedig a Pentagon épületébe csapódott, míg a negyedik Pennsylvania államban egy mezőre zuhant, miután a gép utasai megpróbálták megállítani a terroristákat. A támadásokban majdnem háromezer embert halt meg.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!