Nagyvilág

2010.09.17. 12:02

A magyar EU-elnökség dolgozhatja ki az európai roma integrációs stratégiát

<p>A csütörtöki brüsszeli EU-csúcs alapján biztosnak látszik, hogy a 2011 első félévében esedékes magyar soros EU-elnökség feladata lesz kidolgozni egy egységes európai startégiát a romák integrációjára.</p>

Ennek Magyarország örül, mert vannak tapasztalatai a kérdésben - mondta el a miniszterelnök szóvivője pénteken Budapesten magyar újságíróknak.

Szijjártó Péter hozzátette: Magyarország a Visegrádi Négyek országaival közösen ismertette az Európai Tanács elnökének az álláspontjukat a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatban, de végleges eredmény az októberi EU-csúcsra várható.

A magánnyugdíjpénztári befizetésekkel kapcsolatos sajátos helyzet figyelembe vételét kilenc uniós tagország nevében Lengyelország kérte Brüsszeltől, amelyhez Magyarország is csatlakozott. A tagállamok az ellen tiltakoznak, hogy az egyes országok államháztartási hiányának kiszámításakor nem veszik figyelembe a magánnyugdíjpénztárakat előíró tagállamok pótlólagos pénzügyi áldozatvállalását.

 Az Európai Unió Tanácsának elnöksége 

 A soros elnökségi tisztet betöltő ország több szempontból, elsősorban a politikai napirend meghatározása révén jelentős befolyással bír az Unió tevékenységének alakítására. Ugyanakkor az elnök hagyományos kötelessége, hogy nemzeti érdekeit háttérbe szorítsa a viták során, töltsön be közvetítő szerepet, segítsen a kompromisszum kialakításában. Az elnöki székből nem szabad nemzeti álláspontot képviselni, ezért az üléseken az elnökséget adó ország más képviselője is jelen van, aki – ha erre feltétlenül szükség van – az elnökséget adó ország nemzeti álláspontját a tagállamok soraiból felszólalva fogalmazza meg. Még több infó az EU-elnökségról a wikipedián >>>


Brüsszel a tervek szerint az október végén esedékes következő EU-csúcsig alakítja ki ezzel kapcsolatos véleményét. Szijjártó Péter pénteken hangsúlyozta: nem kívánnak spekulációkba bocsátkozni az EU döntésével kapcsolatban, mert az rontaná a magyar álláspont esélyeit.

A franciaországi roma telepek felszámolásávalkapcsolatban Szijjártó hangsúlyozta: Orbán Viktor már az Európai Néppárt korábbi ülésein is kezdeményezett közös fellépést a problémával kapcsolatban, amit most az idő is igazolt, mert az Európai Tanács csütörtökön közös stratégia kidolgozására tett javaslatot. Ez a munka nagyrészt a magyar elnökség idejére fog esni, amit a magyar kormány üdvözölt. Szijjártó szerint az új stratégiában új mechanizmusokra lesz szükség minél kevesebb közvetítővel, mert jelenleg az erre szánt források sok esetben nem jutnak el a megfelelő helyekre.

A soros EU-elnökségre való felkészülés végső szakaszában egyébként Orbán Viktor személyesen is részt vesz. Ennek jegyében pénteken Budapesten találkozik az EU elnöki posztját jelenleg betöltő Belgium miniszterelnökével Yves Leterme-el, valamint Joseph Daul európai parlamenti néppárti frakcióvezetővel. Emellett a közeljövőben az európai parlament többi frakcióvezetőjével is konzultál majd a magyar elnökség prioritásairól.

A csütörtöki ET-ülésen szóba került a gazdasági kormányzás is. Eszerint a tanács elnöke Herman Van Rompuy az októberi ülésre készíti el javaslatait a szigorú költségvetési politika ellen vétkező tagállamok szankcionálhatóságát illetően.

A külügyi stratégiát illetően az EU-csúcson üdvözölték a kedden aláírt magyar-azeri-grúz-román energetikai megállapodást és a keleti partnerség további fejlesztését várják a magyar elnökségtől. Emellett "legjobb esetben" szintén 2011 első felében csatlakozhat Horvátország az Európai Unióhoz és folytatni kell a nyugat-balkáni integrációs tárgyalásokat is - tette hozzá Szijjártó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!