Nagyvilág

2010.09.17. 07:09

A Karl miatt evakuálták az olajfúrókon dolgozókat a Mexikói-öbölben

<p>Evakuálta a munkásokat a Mexikói-öbölben található olajfúró-tornyokról a Pemex mexikói állami olajvállalat, ami a közelgő Karl hurrikán miatt felfüggesztette a termelést mind a 14 platformon.</p>

A cég tájékoztatása szerint eddig nem kerültek veszélybe a fúrótornyok. "Megelőző intézkedésként rendeltük el, hogy evakuáljanak minden olajfúró-tornyot a térségben, amit mostanra száz százalékosan végrehajtottak" - áll a Pemex közleményében, amelyet a csütörtöki veracruzi válságtanácskozás után adtak ki.

Helyi idő szerint csütörtök éjfél körül mintegy 225 kilométerre keletre volt a Karl hurrikán Veracruztól. A jelenleg egyes erősségű vihar azonban 130 kilométer per órás szelekkel kísérve közelít a mexikói partok felé, és várhatóan helyi idő szerint péntek reggel éri el a szárazföldet. A mexikói meteorológiai szolgálat szerint öt államban várhatók heves esőzések - ezek mindegyikére hurrikánfigyelmeztetést adtak ki, ugyanis a Karl a várakozások szerint tovább erősödhet.

Az Atlanti-óceánon jelenleg két másik hurrikán is tombol. Az ötfokú skálán négyes erősségű, Igor névre keresztelt vihar 210 kilométer per órás erősségű szelekkel kavarog a Bermuda-szigetek térségében, ám folyamatosan veszít erejéből. Szintén gyengült a tőle keletre tomboló Julia hurrikán, ami mostanra egyes kategóriájú viharrá szelídült.

A miami székhelyű Nemzeti Hurrikánközpont (NHC) szerint ritka, de olykor előfordul, hogy azonos időben három hurrikán is legyen a térségben. Legutóbb 1998 szeptemberében volt erre példa - akkor egyszerre négy vihar tombolt, közte a Georges, ami több mint hatszáz áldozatot követelt és csaknem hatmillió dolláros kárt okozott.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!