Nagyvilág

2010.09.17. 04:49

A hüvelyén keresztül vették ki egy nő veséjét Lyonban

<p>A hüvelyén keresztül távolították el francia orvosok egy túlsúlyos asszony veséjét, hogy így csökkentsék a műtéti kockázatot - közölték a lyoni egészségügyi hatóságok csütörtökön.</p>

A 117 kilogrammos páciens veséjét azért kellett kivenni, mert a súlyfelesleggel összefüggésben leállt a szerv működése, és több fertőzés is fellépett benne.

Az orvosok végül azért döntöttek a szokatlan műtéti beavatkozás mellett, mert úgy ítélték meg, hogy a nő hasán lerakódott zsírréteg átvágása túl kockázatos lenne. "A vaginális út lehetővé tette, hogy csökkentsük a fájdalmat és a komplikációk kockázatát, mivel jóval kisebb vágás keletkezett" - közölte a lyoni kórház hozzátéve, hogy a nő hüvelyének belsejében ejtettek egy bemetszést, amin keresztül végül eltávolították a fertőzött vesét.

Nem ez volt egyébként az első alkalom, hogy a kórház orvosai meglepő eljárással távolították el egy beteg szervét. A lyoni kórház orvoscsapata februárban a köldökén keresztül távolította el egy nő veséjét, erre az eljárásra pedig Európában azelőtt nem volt példa.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!