Nagyvilág

2010.09.15. 16:15

A három amerikai mielőbbi perét akarja a teheráni főügyész

<p>A teheráni főügyész szerdai bejelentése szerint "mielőbb le kell bonyolítani a kémkedéssel vádolt három amerikai bírósági tárgyalását". Abbasz Dzsafari Dolatabadi kedden jelentette be, hogy a három amerikai közül a két férfi előzetes letartóztatását két hónappal meghosszabbították.</p>

Sarah Shourd kedden szabadult félmillió dolláros óvadék ellenében, majd az iráni médiában megjelent felvétel szerint "köszönetet mondott az államfőnek, Mahmúd Ahmadinezsádnak". A magánzárkában tartott, beteg nőt az iráni hatóságok közlése szerint "az elnök személyes közbenjárására, a muzulmánok böjti hónapja utáni irgalmasság jegyében már szombaton szabadon engedték volna", de a bíróság közbelépett azzal az indokkal, hogy az ügyben előbb nekik kell döntést hozniuk.

A nőt a svájci nagykövetség munkatársainak adták át Teheránban kedden, miután az iráni állami televízió szerint a 32 éves nő rokonai kifizették az 500 ezer dolláros óvadékot. A beteg nő két barátjával, Shane Bauerral és Josh Fattallal turistaként utazott a térségbe, amikor 2009. július 31-én az iráni-iraki határnál őrizetbe vették, majd illegális határátlépéssel és kémkedéssel vádolták meg őket az iráni hatóságok.

A nő anyja szerint lányának valószínűleg mellrákja van, de ennek kezelését Iránban megtagadták tőle. Amerikai tisztségviselők szerdai bejelentése szerint Sarah Shourd jelenleg Ománban van, és arra vár, miként döntenek ügyében Teheránban. Vissza kell ugyanis térnie, amennyiben őtt is perbe fogják két társa mellett.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!