Nagyvilág

2010.08.10. 12:16

Timosenko: a lakosság kivégzésével ér fel a tavaszra ígért újabb gázáremelés

<p>Az ukrán kormány bejelentette, hogy a Nemzetközi Valutaalappal kötött megegyezés értelmében az augusztusi áremelést követően jövő áprilistól várhatóan újabb 50 százalékkal fog emelkedni a lakossági gázár - jelentette az ITAR-TASZSZ.</p>

Az ukrajnai fogyasztók számára így nyolc hónapon belül a duplájára fog drágulni a földgáz. A kormánykoalícióban részt vevő kommunista párt népszavazás útján tiltaná be az IMF-fel való együttműködést.

Az ukrán kormány hivatalos közleménye szerint a lakossági gázárnak a piaci árhoz való közelítése Ukrajna és a Nemzetközi Valutaalap közötti együttműködés egyik legalapvetőbb részét képezi. A dokumentum szerint az áremelés elengedhetetlen a Naftohaz infrastruktúrájának tökéletesítéséhez, illetve az ukrán gázcég vállalt kötelezettségeinek teljesítéséhez, hogy ezek a költségek ne az állami költségvetést terheljék.

Petro Szimonenko, a kormánykoalíciót alkotó Ukrán Kommunista Párt elnöke bejelentette, hogy pártja elhatárolódik a vonatkozó kormánydöntéstől. "Ha a kormány nem képes ellenállni az IMF és más nemzetközi pénzügyi terroristák nyomásának, úgy a kommunista honatyák azt javasolják, hogy össznépi referendumon határozzanak a választópolgárok a további együttműködés betiltásáról a valutaalappal" - tette hozzá a kommunista vezető.

Julija Timosenko volt kormányfő a bejelentett gázáremelést az ukrán lakosság szociális kivégzéseként értékelte.

Az ukrán lakossági átlagfogyasztók az augusztusi 50 százalékos emelést követően 1100 hrivnyát (29,7 ezer forintot) fizetnek ezer köbméter földgázért. A jövő áprilisban esedékes újabb másfélszeres drágulást követően ez az összeg 1650 hrivnyára (44,5 ezer forintra) nőhet. Ukrajna az idei júniusi botrányos orosz-ukrán flottaszerződést követően 100 dolláros kedvezménnyel, azaz köbméterenként 236 dollárért (49,5 ezer forintért) vásárolja az orosz földgázt.

- Független hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!