Nagyvilág

2010.08.14. 10:56

Pergátló kifogás a holokausztperben

<p>Az OTP Bank úgynevezett pergátló kifogást nyújtott be az Egyesült Államokban zajló perben, amelyet holokauszt túlélők nyújtottak be magyar pénzintézetek ellen 1944-es árfolyamon kétmilliárd dollár mai értékű kártérítést követelve vagyonuk elvétele miatt - derül ki az OTP közleményéből.</p>

Az Illinois államban zajló perben a bíróság szeptember 7-éig adott időt a felpereseknek arra, hogy érdemben reagáljanak az OTP kifogására, a bank pedig szeptember 17-éig válaszolhat a felperesek beadványára. A magyar pénzintézet szerint jogelődje 1949-ben alakult, ezért nincs felelőssége a holokauszt idején történt bűncselekményekben. A következő tárgyalást november 4-ére tűzték ki.

Az OTP Bank Nyrt. júniusban kapta meg tíz amerikai és tizenöt más állampolgárságú, magukat a "banki lopás holokausztáldozatainak" valló személyek keresetét. A felperesek az Egyesült Államok Illinois állambeli Északi Kerületi Bíróságán nyújtották be keresetüket egy állítólagosan "legalább 600 ezer főt számláló" csoport nevében és "2 milliárd dollár vagyoni kár, illetve az összeg 1944 óta évente felhalmozódó kamatának megtérítésére", ezenkívül további büntető jellegű kártérítésre tartanak igényt - olvasható a magyar bank közleményében.

Az ügyben augusztus 4-én Samuel Der-Yeghiayan bíró perfelvételi tárgyalást tartott. Az egyéb alpereseket érintő végzései meghozatala mellett a bíróság szeptember 7-éig adott a felpereseknek időt arra, hogy érdemben reagáljanak az OTP Bank által benyújtott pergátló kifogásra, az OTP pedig szeptember 17-éig válaszolhat a felperesek beadványára. A következő tárgyalás időpontját november 4-ére tűzték ki.

Az OTP Bank kategorikusan visszautasít bárminemű felelősséget az üggyel kapcsolatban, mivel alapításának időpontja 1991. november 11-e, és jogelődje, az Országos Takarékpénztár Nemzeti Vállalat jogelőd nélkül, 1949. március 1-jén jött létre, míg a keresetben állított események 1944-ben történtek.

Erre és további indokokra támaszkodva a bank ügyvédei 47 oldalas pergátló kifogást nyújtottak be.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!